הזנת ענף הבקר
ישראל עופר, מרכז מזון "יציב" באר טוביה
israelo@yaziv.co.il
סיכום 9002 ומבט לעתיד
הזנת עדרי הבקר היא האתגר העומד בפנינו ללא הפוגה. אנו מחויבים למצות את הפוטנציאל של עדרינו ולהציע הרכבי מנות מתאימים ליעדן ומנגד, לנצל באופן מיטבי את היצע המזונות השונים ע"פ מחירם, המצאי ותנאי השוק – ישראל עופר, מנכ"ל מרכז המזון בבאר טוביה, מנתח וממליץ
3. מזונות לוואי - מגוון תוצרי לוואי של מפעלי מזון בארץ. 4. ויטמינים, מינרלים ותוספים - שכמותם מזערית (%2-%3) ולא נעסוק בהם בסקירה זו. אמר זה לא יעסוק בתורת ההזנה ולא יציע מנות מומלצות לביצועים מיטביים. אנסה לנתח כאן את הסוגים השונים של המזונות המשמשים אותנו במעשה היומיומי, מהו המייחד את סוגי המזונות, ובהיבט של ס"ה הצרכים המשוערים לכלל העדר הישראלי - צווארי הבקבוק, וכווני ההתפתחות האפשריים. המזונות המשמשים אותנו בהרכבי המנות - ניתן לחלקם לארבע קבוצות עיקריות: 1. מזונות מרוכזים - רובם מיובאים, ומתחלקים לשתי תת קבוצות עיקריות, גרעינים וכוספאות (עם כמה סוגי ביניים). 2. מזונות גסים - אשר נקצרים בשדות הארץ: תחמיצים, שחתות וקש לסוגיו.
הזנת ענף הבקר
מ
מקומו העיקרי של התירס בקרב הגרעינים במנות החולבות ובפיטום (ולא רק בפסח) גם כאשר הוא יקר מהשעורה או החיטה באופן ניכר, באשר פריקותו האטית בכרס מצמצמת את הסיכון לאצידוזיס תת אקוטי (או בשם החיבה שלו אצל הוטרינרים: )SARA
המגבלה הראשונית היא מזונות גסים, שמהווים כשליש מסל המזונות בשקלול של כל סוגי המנות, והיתר הם מזונות מרוכזים שניתן להחליפם בשיעור מסוים ע"י מזונות לוואי. שיעור זה תלוי בכמה גורמים ובד"כ נגלה, במרכזי מזון גדולים, שימוש רב יותר שעשוי להגיע גם ל-%02 על בסיס יבש. בתחום המזונות המרוכזים - המיובאים כאמור, ברובם - מדינת ישראל היא "פסיק קטן על הגלובוס". מתוך הכמות המיובאת לארץ - החלק הגדול מיועד לענף הלול על שלוחותיו, ומעלי הגרה "מנגנים כינור שני". המזונות המצויים בארץ (כגון כוספת סויה בבתי הבד הספורים; סובין מטחנות הקמח; גרעיני כותנה שמתמעטים עם קשיי הענף) - השפעתם שולית. בגיליון זה מופיעה סקירה מקיפה של איתי רון על מקורות הייבוא, יבולים, צריכה גלובלית, מלאים, השתנות המחירים ועוד - וייטיב לעשות הקורא אם ילמדנה. אדגיש בזאת כי השימוש המתרחב בתירס, בארה"ב בעיקר, כמקור לאתנול - יצר מימד מאיים מבחינת המצאי (והמחיר, כמובן) של הגרעינים. ניתן אף לציין שהצרכן הישראלי מצטיין בגמישותו ובתגובותיו לתנאי השוק ויודע להשתמש במזונות שנעשים אטרקטיביים. למשל, השימוש בתירס לתעשיות העמילן
פריקה ישירה של מזונות מרוכזים בנמל חיפה
פברואר 0102
משק הבקר והחלב 443
24