‫הזנה‬ ‫רן סולומון - שה"מ, המחלקה לבקר‬ ‫‪ransal@shaham.moag.gov.il‬‬ ‫בדיקת חומר יבש‬ ‫בתחמיץ‬ ‫הרפתנים מכינים תחמיץ בכל עונות השנה, חיטה, תירס, סורגום, חומרי לוואי ועוד מזונות. ההכנה היא‬ ‫חלק משגרת העבודה ברפת ומהצלחת ההזנה והביצועים של הפרות. ד"ר רן סולומון מביא הנחיות‬ ‫חיוניות לאופן ביצוע בדיקות הירק והתחמיץ כדי לדייק, ככל האפשר, ובכך גם להעריך נכונה את המזון‬ ‫ולחסוך בעלויות‬ ‫ב. כמות המים שנותרת מפצה על החומר היבש שהתנדף במהלל‬ ‫הייבוש;‬ ‫מבחינה מתמטית, האחד מפצה על השני, ולכן זוהי השיטה המקובלת.‬ ‫כל המזונות המקובלים להזנת בקר מכילים מים, במידה כזו או אחרת.‬ ‫אחוז המים יכול לנוע בין %1 בחלק מהמינרלים, %01-%21 במזונות‬ ‫המרוכזים, %01-%61 בשחתות, %06-%07 בתחמיצים, ו-%78-%69‬ ‫בקליפות התפוזים ובמי הגבינה. עיקרון השיטה לבדיקת אחוז החומר‬ ‫היבש, מבוסס על ייבוש משקל ידוע של דוגמה בתנור והוצאת המים‬ ‫מתוכה על ידי אידוי. אחוז החומר היבש מחושב כשארית היבשה‬ ‫הנותרת, מתוך כלל הדוגמה הרטובה.‬ ‫ככלל, אידוי מים מהדוגמה מתרחש בטמפרטורה של 001 מ"צ ומעלה. מרבית‬ ‫המים יכולים לעזוב את הדוגמה גם בטמפרטורה נמוכות מ-001 מ"צ, אולם‬ ‫המים שיעזבו יהיו מרבית המים אך לא כל המים. הסיבה - תמיד יישארו מים‬ ‫היגרוסקופיים, הספוחים וצמודים בחוזקה לדוגמה, שאותם ניתן "לגרש"‬ ‫החוצה רק על ידי אידוי בטמפרטורה של 001 מ"צ ומעלה.‬ ‫למרות האמור לעיל, ומשיקולים אחרים, הטמפרטורה ומשך החימום‬ ‫בתנור, לצורך קביעת אחוז החומר היבש הקרוב ביותר לאמת, שונה‬ ‫בקבוצות מזון שונות: הראשונה - תחמיצים; השנייה - כל שאר‬ ‫המזונות, היבשים והרטובים...הרחבה בהמשך.‬ ‫בדיקת אחוז חומר יבש למזונות אחרים, רטובים‬ ‫ויבשים, כולל ירק מוצא לתחמיץ‬ ‫מדובר בכל המזונות היבשים (גרעינים, כוספאות וכו') וכן כל המזונות‬ ‫הרטובים שאינם תחמיץ, כמו: ירק מוצא לתחמיץ, חומרי לוואי‬ ‫לסוגיהם, בלילים ואפילו זבל עופות.‬ ‫השיטה: ייבוש הדוגמה בתנור, בטמפרטורה של 501 מ"צ, למשך 42‬ ‫שעות (42/501). בתנאים אלה נפסדים כל המים מהדוגמה, על ידי‬ ‫אידוי מושלם. שיטה זו נכונה גם לבלילי חולבות (למרות שהם מכילים‬ ‫בדיקת אחוז חומר יבש לתחמיצים‬ ‫לתחמיצים נקבעה שיטת בדיקה מיוחדת, משום שהם מכילים חומרים‬ ‫נדיפים (חומצות אורגניות), המהווים חלק מהחומר היבש, ואשר‬ ‫מתנדפים במהלך הייבוש. ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר, שיעור‬ ‫האיבוד של החומרים הנדיפים גבוה יותר. לכן, לתחמיצים נקבע ייבוש‬ ‫הדוגמה בטמפרטורה של 56 מ"צ בלבד, אך למשך שהיית הדוגמה בתנור‬ ‫של 84 שעות (84/56). בשיטה זו אמנם חלק מהמים אינם עוזבים את‬ ‫הדוגמה (כ-%2-%3) אולם מאידך:‬ ‫א. פחות חומר יבש, בעיקר חומצות אורגניות נדיפות, נפסד במהלך‬ ‫הייבוש;‬ ‫לקיחת דוגמה מהתחמיץ ברפת הבונים‬ ‫פברואר 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 443‬ ‫88‬