הזנה
רן סולומון - שה"מ, המחלקה לבקר
ransal@shaham.moag.gov.il
בדיקת חומר יבש בתחמיץ
הרפתנים מכינים תחמיץ בכל עונות השנה, חיטה, תירס, סורגום, חומרי לוואי ועוד מזונות. ההכנה היא חלק משגרת העבודה ברפת ומהצלחת ההזנה והביצועים של הפרות. ד"ר רן סולומון מביא הנחיות חיוניות לאופן ביצוע בדיקות הירק והתחמיץ כדי לדייק, ככל האפשר, ובכך גם להעריך נכונה את המזון ולחסוך בעלויות
ב. כמות המים שנותרת מפצה על החומר היבש שהתנדף במהלל הייבוש; מבחינה מתמטית, האחד מפצה על השני, ולכן זוהי השיטה המקובלת. כל המזונות המקובלים להזנת בקר מכילים מים, במידה כזו או אחרת. אחוז המים יכול לנוע בין %1 בחלק מהמינרלים, %01-%21 במזונות המרוכזים, %01-%61 בשחתות, %06-%07 בתחמיצים, ו-%78-%69 בקליפות התפוזים ובמי הגבינה. עיקרון השיטה לבדיקת אחוז החומר היבש, מבוסס על ייבוש משקל ידוע של דוגמה בתנור והוצאת המים מתוכה על ידי אידוי. אחוז החומר היבש מחושב כשארית היבשה הנותרת, מתוך כלל הדוגמה הרטובה. ככלל, אידוי מים מהדוגמה מתרחש בטמפרטורה של 001 מ"צ ומעלה. מרבית המים יכולים לעזוב את הדוגמה גם בטמפרטורה נמוכות מ-001 מ"צ, אולם המים שיעזבו יהיו מרבית המים אך לא כל המים. הסיבה - תמיד יישארו מים היגרוסקופיים, הספוחים וצמודים בחוזקה לדוגמה, שאותם ניתן "לגרש" החוצה רק על ידי אידוי בטמפרטורה של 001 מ"צ ומעלה. למרות האמור לעיל, ומשיקולים אחרים, הטמפרטורה ומשך החימום בתנור, לצורך קביעת אחוז החומר היבש הקרוב ביותר לאמת, שונה בקבוצות מזון שונות: הראשונה - תחמיצים; השנייה - כל שאר המזונות, היבשים והרטובים...הרחבה בהמשך.
בדיקת אחוז חומר יבש למזונות אחרים, רטובים ויבשים, כולל ירק מוצא לתחמיץ
מדובר בכל המזונות היבשים (גרעינים, כוספאות וכו') וכן כל המזונות הרטובים שאינם תחמיץ, כמו: ירק מוצא לתחמיץ, חומרי לוואי לסוגיהם, בלילים ואפילו זבל עופות. השיטה: ייבוש הדוגמה בתנור, בטמפרטורה של 501 מ"צ, למשך 42 שעות (42/501). בתנאים אלה נפסדים כל המים מהדוגמה, על ידי אידוי מושלם. שיטה זו נכונה גם לבלילי חולבות (למרות שהם מכילים
בדיקת אחוז חומר יבש לתחמיצים
לתחמיצים נקבעה שיטת בדיקה מיוחדת, משום שהם מכילים חומרים נדיפים (חומצות אורגניות), המהווים חלק מהחומר היבש, ואשר מתנדפים במהלך הייבוש. ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר, שיעור האיבוד של החומרים הנדיפים גבוה יותר. לכן, לתחמיצים נקבע ייבוש הדוגמה בטמפרטורה של 56 מ"צ בלבד, אך למשך שהיית הדוגמה בתנור של 84 שעות (84/56). בשיטה זו אמנם חלק מהמים אינם עוזבים את הדוגמה (כ-%2-%3) אולם מאידך: א. פחות חומר יבש, בעיקר חומצות אורגניות נדיפות, נפסד במהלך הייבוש;
לקיחת דוגמה מהתחמיץ ברפת הבונים
פברואר 0102
משק הבקר והחלב 443
88