הזנה
עופר קרול
ofer1939@netvision.net.il
שיעור החלבון במנה
נקפיד על מתן אנרגיה זמינה ומאוזנת, יחד עם מזונות משקיים עתירי סיב נעכל וזה בשילוב עם מזונות תורמי חלבון, שיבחנו לא רק לפי מחירם, אלא גם ואולי בעיקר, לפי איכותם ונוכל להרבות בייצור החלב ואפילו לשמור על בריאות הבקר יחד עם איכות הסביבה
מייקרות את עלות המזון ומזיקות לסביבה. עיון בעבודה זו וביחד עם עבודות רבות אחרות מביא אותנו למסקנה כי אין כל טעם במתן מנות המכילות יותר מכ- %5.61 חלבון. רבים מאיתנו למדו לבחון את תוצאת מדיניות ההזנה שלהם דרך עיון בהרכב החלב. משום מה קיימת נטייה אצל חלקנו לחשוב ששיעור גבוה של אוריאה בחלב, זהו מדד המצביע על מנה נכונה ומאוזנת. לטובת אלו שבוחנים מדד זה באופן שוטף נציין כי ריכוז חנקן אוריאה בחלב ( )MUNמיטבי לדעת החוקרים נע בין 21 ל-31 ולא למעלה מזה. כל ערך גבוה מזה מצביע על פגיעה ביעילות הזנת החלבון, ללא תמורה ראויה בחלב, אבל עם נזק ברור לסביבה. חלבון המזון חייב להיות מאוזן בין המקורות השונים כאשר כשליש ממנו זהו חלבון שרידי יעיל שנספג בגוף, אבל החשוב מכל, אלו התנאים הנדרשים לייצור החלבון המיקרוביאלי שהרכבו הוא הקרוב ביותר להרכב חלבוני הגוף והחלב ומכאן תרומתו הגדולה. מודלים מודרניים להזנה בוחנים היום לא את סך החלבון במנה אלא את שיעור החלבון המטבולי העומד לרשות הפרה. (חלבון מטבולי = חלבון שרידי יעיל + חלבון מיקרוביאלי). נקפיד על מתן אנרגיה זמינה ומאוזנת יחד עם מזונות משקיים עתירי סיב נעכל וזה בשילוב עם מזונות תורמי חלבון שיבחנו לא רק לפי מחירם, אלא גם ואולי בעיקר, לפי איכותם ונוכל להרבות בייצור החלב ואפילו לשמור על בריאות הבקר יחד עם איכות הסביבה. לבון המזון למקורותיו השונים אינו רכיב אחיד. לא דומה חלבון הקטניות בהרכבו, פריקותו בכרס ותרומתו למאגר החלבון המיקרוביאלי, לזה של חלבון הדגניים - חלבון חיטה בתחמיץ פריק יותר מחלבון חיטה שהוכנה כחציר. חלבון סויה ולפתית עשיר בליזין חיוני, בעוד שחלבון מוצרי תירס עשיר דווקא במתיונין וכך הלאה. סוד אספקה נכונה של חלבון במנת מעלי הגרה אינה בכמותו, אלא באיזונו בין המקורות השונים, אבל ומעל לכל, ביחסים שנמצאים בכרס בין מקורות החלבון השונים לאנרגיה הזמינה (פחמימות מסיסות וסיב נעכל). תרומת האנרגיה הזמינה לייצור חלבון מיקרוביאלי וממנו חלבון מטבולי לשימושים של בעל החיים, גדולה מזו של החלבון הניתן במזון. מחקרים שונים מצביעים על כך שבין %56 ל-%08 מהחלבון שניתן במזון, מופרש מהגוף דרך הצואה והשתן, בעוד שכמות החלבון המנוצלת לייצור החלב לא עולה על %53 והיא יורדת, ככל שעולה שיעור החלבון במזון. מצורפת טבלה הבוחנת את יעילות חלבון ( (Nהמזון כתוצאה ממתן מנות עם שיעורי חלבון שונים. לפי:
6002 ,4071:98 Olmos Colmenero & Broderik. J Dairy Sci
ח
4.91 117 081 012 752 4.52
9.71 146 771 791 312 5.72
5.61 506 581 681 081 8.03
0.51 135 081 671 041 0.43
5.31 384 371 691 311 5.63
אחוז החלבון Nנאכל גרם ליום Nבחלב גרם ליום Nבצואה גרם ליום Nבשתן גרם ליום Nמזון באחוז מ- Nנאכל
חלבון גבוה בחיטה צעירה
הטבלה מספרת כמעט את כל הסיפור. מנות עתירות חלבון נעכלות, לכאורה, טוב יותר מאחר ואין הבדל בשיעורי החנקן בצואה, אלא שנעכלות מדומה זו גוזלת ממאזן האנרגיה בגוף בכך שיש צורך לשנע את כל החלבון הזה דרך הכבד, הכליות והשתן. יעילות ההזנה מחד, ואיכות הסביבה שבה אנחנו חיים מאידך, מחייבים אותנו לאזן את מקורות המזון, כך שלא נעלה את שיעור החלבון במנות לרמות לא יעילות, לא תורמות לייצור, אלא אולי בשוליים בלבד,
פברואר 0102
משק הבקר והחלב 443
09