‫הזנת יונקים‬ ‫ערן אפרים- החקלאית‬ ‫‪chkl370@netvision.net.il‬‬ ‫תכנית הזנה ביונקים‬ ‫הזנת היונקים היא מקצוע שמחייב למידה וראייה כוללת. הסתכלות על כל שלוחת היונקים ובתוכה היונק‬ ‫הבודד. קביעת תכנית הזנה כוללת, שבתוכה יש גם תכנית הגמעה פרטנית. כאשר מכלול הנושאים מוגדר‬ ‫ניתן גם לבחון את התחליפים, תכונותיהם ועלותם‬ ‫השוואה על פי ערכי חומר יבש‬ ‫זו ההשוואה העיקרית שמבוצעת כיום על ידי המגדלים והיצרנים.‬ ‫ההשוואה מבוצעת ע"פ ערך ח"י של חלב מלא שמקובל - %5.21‬ ‫והשוואה לתחליף חלב לפי %001 ח"י. כך שנטען ש-1 ק"ג תחליף חלב‬ ‫שווה ערך ל-8 ליטר חלב (001 = %5.21‪.)8x‬‬ ‫ומכאן שמשווים שק של 52 ק"ג ל-002 ליטר חלב.‬ ‫ערכי ח"י של תחליפים נעים בין %59-%89 כך שבפועל 1 ק"ג תחליף‬ ‫חלב שווה ערך ל-6.7-8.7 ליטר חלב (בהתאמה).‬ ‫על פי שיטה זו מתייחסים לכל תחליפי החלב כאל אחד והשוני היחידי‬ ‫הוא מחיר השק.‬ ‫הקדמה‬ ‫תחליפי החלב אינם מוצר אחיד והשוני הקיים ביניהם יכול להיות גדול.‬ ‫שוני זה תלוי הן ברכיבים: אחוז שומן, אחוז חלבון וכו', והן באיכות‬ ‫ובסוג חומרי הגלם שיקבעו את מידת הזמינות, הנעכלות והיעילות של‬ ‫התוצרים הסופיים המופנים לקיום ולבניית גוף היונק.‬ ‫רוב תכניות ההגמעה הקיימות היום מבוססות על השוואה של אבקת‬ ‫חלב לחלב מלא, הן בכמות היומית והן בריכוז הנוזל. הקביעה ש-4 ליטר‬ ‫חלב הם שווה ערך ל-5.0 ק"ג תחליף חלב, נכונה רק לערכי חומר יבש,‬ ‫ולכן הנחת העבודה שיש צורך בהגמעת 5.0 ק"ג תחליף ליונק ליום‬ ‫בממוצע אינה נכונה בהכרח.‬ ‫השוואה בין חלב מלא לתחליפי חלב מתבצעת כיום בעיקר מהסיבה‬ ‫הכלכלית, וגם היא נעשית לרוב ע"פ שיטה זו - השוואת מחיר 1 ק"ג‬ ‫תחליף למחיר 8 ליטר חלב (כל הכתוב במאמר זה על חלב, מתייחס‬ ‫לחלב משולם).‬ ‫בכוונתי להתייחס לערכים שבהם ניתן להשוות בין המוצרים, לעלויות‬ ‫הזנה, ולחשיבות של תכנית הגמעה כחלק מתכנית הזנה.‬ ‫רוב תכניות ההגמעה הקיימות היום מבוססות‬ ‫על השוואה של אבקת חלב לחלב מלא, הן‬ ‫בכמות היומית והן בריכוז הנוזל. הקביעה‬ ‫ש-4 ליטר חלב הם שווה ערך ל-5.0 ק"ג‬ ‫תחליף חלב, נכונה רק לערכי חומר יבש‬ ‫השוואה על פי מרכיבים‬ ‫השוני במרכיבים קיים בעיקר בשומן ובחלבון. כפי שצוין, למקור‬ ‫ולאיכות חומרי הגלם שמרכיבים את התחליף יש חשיבות רבה. אולם,‬ ‫למעט המחיר, כמדד לאיכות זאת, המדדים העיקריים הם מדדי גידול.‬ ‫השיטה העיקרית הקיימת היום מבוססת על ערכם האנרגטי של‬ ‫המרכיבים, כך שסך האנרגיה הגלומה בהם היא האנרגיה הגלומה‬ ‫במוצר. הנוסחה לחישוב ערך אנרגיה מטבולית של מוצר ע"פ רכיביו‬ ‫שמופיעה ב-1002-‪ NRC‬מחושבת ע"פ נעכלות ויעילות המרת אנרגיה‬ ‫כללית למטבולית של מרכיבי חלב מלא. לכן, הדיוק של נוסחה זו‬ ‫לתחליפי חלב תלויה באיכות מרכיבי התחליף בהשוואה למרכיבי חלב‬ ‫מלא. כלומר: הערך האנרגטי שיתקבל בעבור תחליף חלב יהיה ערך‬ ‫מרבי, ויהיה נכון רק באם הנעכלות ויעילות המרה לאנרגיה מטבולית‬ ‫שרית מגמיעה יונקים ברפת גלגל‬ ‫אפריל 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 543‬ ‫83‬