היגיינת מזונות
היגיינה של מזונות ליונקים
ערן אפרים- החקלאית
chkl370@netvision.net.il
בארצנו אין תקן מחייב למזונות של יונקי בעלי חיים, אך ניטיב לעשות באם אנחנו נקפיד על היגיינה בסיסית של המזון (הנוזלי בעיקר) שנכנס לקיבתם של היונקים ונדרוש מספקי המזונות עמידה בתקני איכות מוגדרים
הקדמה
אורגניזמים הרצוי במערכת העיכול, אפשרות של תחרות או חסימה באתרי הספיגה במעי. 3. חדירה של רעלנים ממקור חיידקי או פטרייתי שנוצרו בתהליכים של ניצול המזון כמצע גידול. הקשר בין היגיינה של המזונות, בעיקר המזונות הנוזליים (תחליפי חלב וחלב) לבריאות היונקים לא נבחן מספיק, לא בארץ ולא בעולם. בניגוד למקבילה ההומנית שבה קיימים סטנדרטים נוקשים להיגיינה של מוצרי מזון בכלל ומזונות לתינוקות בפרט, הרי שבמזונות המיועדים ליונקי בע"ח לא נקבע סטנדרט היגייני מחייב. ידוע לכל העוסקים בתחום שחדירת מחוללי מחלות לגוף העגלים והעגלות, בתקופת חייהם הראשונה, נעשית בעיקר דרך הפה. המלטה באזור נקי, הוצאה מידית של הוולד מאזור ההמלטה, שיכונו באזור נקי והגמעת קולוסטרום ראשון איכותי - כל אלו יבטיחו צמצום חדירה והתמקמות של פתוגנים במערכת העיכול. קשה לחשוב שדווקא המזונות הנוזליים עלולים להוות מקור זיהום לא מבוטל, כך שנוצר מצב, שבעוד אנחנו מקפידים על ממשק קולוסטרום ועל היגיינה סביבתית, עלולה כמות גדולה של פתוגנים לחדור ישירות למערכת העיכול באמצעות המזון.
סטנדרט היגייני
בארץ, כמו במדינות מפותחות אחרות, לא קיים סטנדרט היגייני מחייב למזונות של יונקי בעלי חיים. כאשר מדובר במזונות ממקור עצמי כגון: קולוסטרום וחלב, האחריות והשליטה הן בידינו. העניין קשה יותר בתחליפי החלב, ששם אנו נאלצים להסתמך על היצרן שישמור על רמת היגיינה טובה של המוצר הסופי המשווק. היעדר סטנדרט היגייני, הקבוע בחוק, יוצר מצב שבו עלולים מוצרים ברמת היגיינה ירודה להיות משווקים ומוזנים ללא פיקוח. הסיבות להתייחסות המועטה לנושא רבות וכוללות: היעדר מודעות וחוסר הבנה לגבי נזקים אפשריים, סיבות טכניות וכלכליות. סטנדרט היגייני צריך שיהיה: ערך ליחידת נפח או משקל (מ"ל למ"ג) של החומר הנבדק שכולל: ספירת חיידקים כללית מרבית מותרת, נוכחות מרבית מותרת של סוגי חיידקים ספציפיים, בעיקר קוליפורמים (כגון ,)E.coliסלמונלה, שמרים ועבשים.
הסכנות במזון מזוהם
הסכנות בהזנת מזון נוזלי מזוהם הן: 1. חדירת כמות גדולה של מחוללי מחלה. 2. עומס חיידקי במערכת העיכול שייצור שינוי במאזן המיקרו-
כיצד אם כן נוכל להבטיח היגיינה נאותה של מוצרי המזון?
1. מוצרים עצמיים - חלב וקולוסטרום 1.1 להקפיד על שגרה של ניקוי וחיטוי כלי האיסוף, האחסון וההגמעה, זמן מינימלי בין חליבה לקירור, אחסון בקירור מתאים, הימנעות משמירת עודפים, שגרה נקייה של סביבת העבודה והיגיינה אישית של העובדים. 2.1 לערוך בדיקות היגיינה תקופתיות. מומלץ לקחת דגימות מהחלב ומקולוסטרום מבקבוק ההגמעה, כך שנוכל לבדוק בדיוק מה מקבל היונק. את הדגימות יש לשמור במקפיא עד שיועברו לבדיקה. יש לבקש מהרופא לשלוח לבדיקת מעבדה הכוללת ספירה כללית וקוליפורמים.
תחזוקה ראויה של שיכון יונקים באתר נתיב הל"ה
אפריל 0102
משק הבקר והחלב 543
24