‫היגיינת מזונות‬ ‫היגיינה של מזונות ליונקים‬ ‫ערן אפרים- החקלאית‬ ‫‪chkl370@netvision.net.il‬‬ ‫בארצנו אין תקן מחייב למזונות של יונקי בעלי חיים, אך ניטיב לעשות באם אנחנו נקפיד על היגיינה‬ ‫בסיסית של המזון (הנוזלי בעיקר) שנכנס לקיבתם של היונקים ונדרוש מספקי המזונות עמידה בתקני‬ ‫איכות מוגדרים‬ ‫הקדמה‬ ‫אורגניזמים הרצוי במערכת העיכול, אפשרות של תחרות או חסימה‬ ‫באתרי הספיגה במעי.‬ ‫3. חדירה של רעלנים ממקור חיידקי או פטרייתי שנוצרו בתהליכים‬ ‫של ניצול המזון כמצע גידול.‬ ‫הקשר בין היגיינה של המזונות, בעיקר המזונות הנוזליים (תחליפי חלב‬ ‫וחלב) לבריאות היונקים לא נבחן מספיק, לא בארץ ולא בעולם. בניגוד‬ ‫למקבילה ההומנית שבה קיימים סטנדרטים נוקשים להיגיינה של‬ ‫מוצרי מזון בכלל ומזונות לתינוקות בפרט, הרי שבמזונות המיועדים‬ ‫ליונקי בע"ח לא נקבע סטנדרט היגייני מחייב.‬ ‫ידוע לכל העוסקים בתחום שחדירת מחוללי מחלות לגוף העגלים‬ ‫והעגלות, בתקופת חייהם הראשונה, נעשית בעיקר דרך הפה. המלטה‬ ‫באזור נקי, הוצאה מידית של הוולד מאזור ההמלטה, שיכונו באזור נקי‬ ‫והגמעת קולוסטרום ראשון איכותי - כל אלו יבטיחו צמצום חדירה‬ ‫והתמקמות של פתוגנים במערכת העיכול. קשה לחשוב שדווקא‬ ‫המזונות הנוזליים עלולים להוות מקור זיהום לא מבוטל, כך שנוצר‬ ‫מצב, שבעוד אנחנו מקפידים על ממשק קולוסטרום ועל היגיינה‬ ‫סביבתית, עלולה כמות גדולה של פתוגנים לחדור ישירות למערכת‬ ‫העיכול באמצעות המזון.‬ ‫סטנדרט היגייני‬ ‫בארץ, כמו במדינות מפותחות אחרות, לא קיים סטנדרט היגייני מחייב‬ ‫למזונות של יונקי בעלי חיים. כאשר מדובר במזונות ממקור עצמי כגון:‬ ‫קולוסטרום וחלב, האחריות והשליטה הן בידינו. העניין קשה יותר‬ ‫בתחליפי החלב, ששם אנו נאלצים להסתמך על היצרן שישמור על‬ ‫רמת היגיינה טובה של המוצר הסופי המשווק. היעדר סטנדרט היגייני,‬ ‫הקבוע בחוק, יוצר מצב שבו עלולים מוצרים ברמת היגיינה ירודה‬ ‫להיות משווקים ומוזנים ללא פיקוח.‬ ‫הסיבות להתייחסות המועטה לנושא רבות וכוללות: היעדר מודעות‬ ‫וחוסר הבנה לגבי נזקים אפשריים, סיבות טכניות וכלכליות.‬ ‫סטנדרט היגייני צריך שיהיה: ערך ליחידת נפח או משקל (מ"ל למ"ג) של‬ ‫החומר הנבדק שכולל: ספירת חיידקים כללית מרבית מותרת, נוכחות‬ ‫מרבית מותרת של סוגי חיידקים ספציפיים, בעיקר קוליפורמים (כגון‬ ‫‪ ,)E.coli‬סלמונלה, שמרים ועבשים.‬ ‫הסכנות במזון מזוהם‬ ‫הסכנות בהזנת מזון נוזלי מזוהם הן:‬ ‫1. חדירת כמות גדולה של מחוללי מחלה.‬ ‫2. עומס חיידקי במערכת העיכול שייצור שינוי במאזן המיקרו-‬ ‫כיצד אם כן נוכל להבטיח היגיינה נאותה של‬ ‫מוצרי המזון?‬ ‫1. מוצרים עצמיים - חלב וקולוסטרום‬ ‫1.1 להקפיד על שגרה של ניקוי וחיטוי כלי האיסוף, האחסון‬ ‫וההגמעה, זמן מינימלי בין חליבה לקירור, אחסון בקירור‬ ‫מתאים, הימנעות משמירת עודפים, שגרה נקייה של סביבת‬ ‫העבודה והיגיינה אישית של העובדים.‬ ‫2.1 לערוך בדיקות היגיינה תקופתיות. מומלץ לקחת דגימות‬ ‫מהחלב ומקולוסטרום מבקבוק ההגמעה, כך שנוכל לבדוק‬ ‫בדיוק מה מקבל היונק. את הדגימות יש לשמור במקפיא עד‬ ‫שיועברו לבדיקה. יש לבקש מהרופא לשלוח לבדיקת מעבדה‬ ‫הכוללת ספירה כללית וקוליפורמים.‬ ‫תחזוקה ראויה של שיכון יונקים באתר נתיב הל"ה‬ ‫אפריל 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 543‬ ‫24‬