ממשק
גבי עדין - שה"מ, המחלקה לבקר
gaby.adin@gmail.com
תעלת הוושט ביונק
הקיבות הראשונות של היונק בגיל הצעיר אינן מפותחות דיין, הכרס ביונק הצעיר מהווה כ-%03 מנפח מערכת הקיבות, מתפקדת רק חלקית ככרס של בוגר, הדפנות דקות מאד ועדיין אין בהם מערכת סיסיות מפותחת. בתקופה זו (בבקר בוגר הכרס מהווה כ-%58 ממערכת הקיבות), עיכול המזון הנוזלי מתבצע בקיבה האמתית. יש חשיבות בהבנת האנטומיה והפיזיולוגיה כדי למנוע שגיאות בהזנת היונקים
מכיוון שחיידקים נמצאים בכרס מתחילת חייו של היונק, כל חומר אורגני הנכנס לכרס (תערובת, חומר ריפוד אורגני, חלב, תחליף חלב) ומכיל פחמימות וחלבונים, עובר תסיסה לחומצות שומן נדיפות כולל חומצת חלב. כאשר ה- pHבכרס יורד מתחת לערכים נורמטיביים של 5.6-0.7 לפחות מ-0.5, החש"ן והחומצה הלקטית ייספגו דרך דופן הכרס לזרם הדם. שיעור גבוה של חומצה לקטית בדם גורם למספר תופעות קליניות כמו דיכאון, חוסר תאבון, ובמצבים קיצוניים, מוות. יונקים צעירים, לא קיים מעבר ישיר בין בית הבליעה לקיבה האמתית. תעלת הוושט (המכונה תעלת בית הכוסות) הינה מבנה גמיש, שרירי, מיוחד, שמתחיל בפתח הקיבה ונמשך דרך קיבת העלעלים בקיר הבטני של בית הכוסות. התעלה מורכבת מרקמת שרירים אשר נסגרים כתגובה לגירוי עצבי, ויוצרים מעין צינור המאפשר העברת החלב או תחליף החלב ישירות לקיבה האמתית, מבלי להיכנס לכרס ולקיבת הכוסות (איור 1). הקיבה האמתית היא הקיבה שבה ה- pHנמוך ומתפקד כקיבה של חד קיבתיים לכל דבר. בקיבה האמתית נקרשים תחילה על ידי האנזימים רנין, הקזאין והשומן, בהמשך הקריש מתפרק בהדרגה על ידי אנזימים במערכת העיכול. סגירת התעלה מתבצעת כאשר היונק שותה חלב או תחליף חלב, הגירוי העצבי סוגר את דפנות השרירים ויוצר תעלה בעקבות יניקה מבקבוק או מדלי, התהליך הופך להיות רפלקס מותנה בדומה להורדת החלב בעטין. לאחר מספר שבועות בחיי היונק, תגובה זו דועכת והתעלה לא פעילה. איור 1. תהליך סגירת תעלת הוושט
ב
מה הם גורמים העיקרים לכשל בסגירת תעלת הוושט ?
שלשול שעות הזנה לא סדירות תחליפי חלב באיכות ירודה טמפרטורת חלב או תחליף חלב קרים מדי הזנה בזונדה מצבי עקה כגון העברת יונקים מאתר לאתר • • • • • •
בממשק עבודה נכון ביונקיה, רצוי להתחשב בגורמים אלו על מנת למנוע תחלואה ולייעל את העיכול של המזון הנוזלי.
טמפרטורת החלב או תחליף החלב
ישנן דעות שונות במקורות הספרות השונים - יש הטוענים כי סגירת התעלה אינה מושפעת מהטמפרטורה של החלב, כפי שחשבו בזמן שהוולדות ינקו מעטין הפרה, ואין הבדל בין חלב חם לפושר. יש הממליצים שטמפרטורת החלב תהיה בדומה לחום הגוף של היונק - כ-93 מ"צ. במקרים קיצונים של הזנה בחלב קר מדי (4-5 מ"צ) יש התפתחות של חיידקי Sarcinaבקיבה האמתית, חיידקים אלו מגבירים יצירת גזים וגורמים להתנפחות של קיבה זו, בנוסף לגירויים ואבצסים בדופן הקיבה. מצורפת דוגמה (טבלה 1) לחישוב הזמן הנדרש לחימום כמות
כרס ; Rumenקיבת הכוסות ;Reticulumקיבת העלעלים ;Omasumקיבה האמתית ;Abomasumתעלת הוושט Esophageal groove
אפריל 0102
משק הבקר והחלב 543
44