‫ממשק‬ ‫גבי עדין - שה"מ, המחלקה לבקר‬ ‫‪gaby.adin@gmail.com‬‬ ‫תעלת הוושט ביונק‬ ‫הקיבות הראשונות של היונק בגיל הצעיר אינן מפותחות דיין, הכרס ביונק הצעיר מהווה כ-%03 מנפח‬ ‫מערכת הקיבות, מתפקדת רק חלקית ככרס של בוגר, הדפנות דקות מאד ועדיין אין בהם מערכת סיסיות‬ ‫מפותחת. בתקופה זו (בבקר בוגר הכרס מהווה כ-%58 ממערכת הקיבות), עיכול המזון הנוזלי מתבצע‬ ‫בקיבה האמתית. יש חשיבות בהבנת האנטומיה והפיזיולוגיה כדי למנוע שגיאות בהזנת היונקים‬ ‫מכיוון שחיידקים נמצאים בכרס מתחילת חייו של היונק, כל חומר‬ ‫אורגני הנכנס לכרס (תערובת, חומר ריפוד אורגני, חלב, תחליף חלב)‬ ‫ומכיל פחמימות וחלבונים, עובר תסיסה לחומצות שומן נדיפות כולל‬ ‫חומצת חלב. כאשר ה-‪ pH‬בכרס יורד מתחת לערכים נורמטיביים של‬ ‫5.6-0.7 לפחות מ-0.5, החש"ן והחומצה הלקטית ייספגו דרך דופן הכרס‬ ‫לזרם הדם. שיעור גבוה של חומצה לקטית בדם גורם למספר תופעות‬ ‫קליניות כמו דיכאון, חוסר תאבון, ובמצבים קיצוניים, מוות.‬ ‫יונקים צעירים, לא קיים מעבר ישיר בין בית הבליעה לקיבה‬ ‫האמתית. תעלת הוושט (המכונה תעלת בית הכוסות) הינה מבנה‬ ‫גמיש, שרירי, מיוחד, שמתחיל בפתח הקיבה ונמשך דרך קיבת העלעלים‬ ‫בקיר הבטני של בית הכוסות. התעלה מורכבת מרקמת שרירים אשר‬ ‫נסגרים כתגובה לגירוי עצבי, ויוצרים מעין צינור המאפשר העברת‬ ‫החלב או תחליף החלב ישירות לקיבה האמתית, מבלי להיכנס לכרס‬ ‫ולקיבת הכוסות (איור 1).‬ ‫הקיבה האמתית היא הקיבה שבה ה-‪ pH‬נמוך ומתפקד כקיבה של חד‬ ‫קיבתיים לכל דבר. בקיבה האמתית נקרשים תחילה על ידי האנזימים‬ ‫רנין, הקזאין והשומן, בהמשך הקריש מתפרק בהדרגה על ידי אנזימים‬ ‫במערכת העיכול.‬ ‫סגירת התעלה מתבצעת כאשר היונק שותה חלב או תחליף חלב, הגירוי‬ ‫העצבי סוגר את דפנות השרירים ויוצר תעלה בעקבות יניקה מבקבוק‬ ‫או מדלי, התהליך הופך להיות רפלקס מותנה בדומה להורדת החלב‬ ‫בעטין. לאחר מספר שבועות בחיי היונק, תגובה זו דועכת והתעלה‬ ‫לא פעילה.‬ ‫איור 1. תהליך סגירת תעלת הוושט‬ ‫ב‬ ‫מה הם גורמים העיקרים לכשל בסגירת‬ ‫תעלת הוושט ?‬ ‫שלשול‬ ‫שעות הזנה לא סדירות‬ ‫תחליפי חלב באיכות ירודה‬ ‫טמפרטורת חלב או תחליף חלב קרים מדי‬ ‫הזנה בזונדה‬ ‫מצבי עקה כגון העברת יונקים מאתר לאתר‬ ‫•‬ ‫•‬ ‫•‬ ‫•‬ ‫•‬ ‫•‬ ‫בממשק עבודה נכון ביונקיה, רצוי להתחשב בגורמים אלו על מנת למנוע‬ ‫תחלואה ולייעל את העיכול של המזון הנוזלי.‬ ‫טמפרטורת החלב או תחליף החלב‬ ‫ישנן דעות שונות במקורות הספרות השונים - יש הטוענים כי סגירת‬ ‫התעלה אינה מושפעת מהטמפרטורה של החלב, כפי שחשבו בזמן‬ ‫שהוולדות ינקו מעטין הפרה, ואין הבדל בין חלב חם לפושר. יש‬ ‫הממליצים שטמפרטורת החלב תהיה בדומה לחום הגוף של היונק -‬ ‫כ-93 מ"צ.‬ ‫במקרים קיצונים של הזנה בחלב קר מדי (4-5 מ"צ) יש התפתחות של‬ ‫חיידקי ‪ Sarcina‬בקיבה האמתית, חיידקים אלו מגבירים יצירת גזים‬ ‫וגורמים להתנפחות של קיבה זו, בנוסף לגירויים ואבצסים בדופן‬ ‫הקיבה. מצורפת דוגמה (טבלה 1) לחישוב הזמן הנדרש לחימום כמות‬ ‫כרס ;‪ Rumen‬קיבת הכוסות ‪ ;Reticulum‬קיבת העלעלים ‪ ;Omasum‬קיבה האמתית‬ ‫‪ ;Abomasum‬תעלת הוושט ‪Esophageal groove‬‬ ‫אפריל 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 543‬ ‫44‬