‫רשמים מהיונקיות‬ ‫הוותק והניסיון מכריעים‬ ‫רותי פפיש ברפת העמק‬ ‫עשרות שנים של עבודה ביונקייה, רפת מתועשת - הגדולה בישראל, תוצאות מעולות בבריאות ובגדילה‬ ‫והכול בא באהבה ובהתמדה - רותי פפיש ברפת העמק ביפעת, קמה הרבה לפני זריחת החמה ועד‬ ‫תחילת החום היא כבר אחרי הכול - כולם בריאים ומרוצים‬ ‫בהמשך התחילו צרות בדלקות ריאות, כי הייתה אמוניה באוויר בגלל‬ ‫המים. אחר כך רוטה וירוס שלא הכרנו, בכל בוקר מצאנו מתים והיה‬ ‫ממש נורא. הרופא היה ד"ר רמי ארביטמן (ארבל) והוא כמעט גר ברפת‬ ‫ אחוז התמותה היה %11 !!!.‬‫ואז גילינו את המלונות.‬ ‫מסגר מקומי בנה לנו מלונות פתוחות ובבת אחת נגמרו המחלות‬ ‫והתמותה. הרופא בקושי ראה את העגלים. התחלנו בחיסונים מונעים‬ ‫לאימהות והעבודה ירדה לרבע, כי אין עגלים משלשלים וחולים‬ ‫שגוזלים את מרב העבודה - אין עגלים מיובשים."‬ ‫סככת המלטות ייעודית היא התחנה הראשונה של היונקים, העגלים‬ ‫מגיעים לאתר היונקייה לאחר 5 ימים, שבהם קיבלו קולוסטרום ולמדו‬ ‫לשתות מדלי. הם מקבלים קולוסטרום מחוסן ומגיעים בריאים ויפים.‬ ‫הרפת ביפעת, שהייתה אחת הגדולות, התאחדה עם מרחביה ובהמשך‬ ‫גם עם מגידו והיונקייה נשארה באותו שטח - יותר מלונות, יותר‬ ‫יונקים וכיום מוכרים את הגמולים, כי כבר לא מפטמים ובעונת שיא‬ ‫ההמלטות, כאשר אין מקום מוכרים עגלים כבר בגיל שבוע.‬ ‫001,1 פרות והמלטות ומחזיקים ביונקייה עד גיל חודשיים לערך - כיום‬ ‫יש 061 עגלים באתר ועוד כ-01-02 בסככה ההמלטה. כולם במלונות, כל‬ ‫פת העמק היא הגדולה בישראל, שותפות של יפעת, מרחביה‬ ‫ומגידו, מעל ל-21 מיליון ליטר וכ-001,1 המלטות בשנה. תעשייה‬ ‫לכל דבר, בהזנה, בחליבה, בבריאות וכך גם ביונקייה.‬ ‫הרפת מעסיקה 4 נשים ותיקות בצוות - מילכה חצי בפנסיה ועובדת‬ ‫במשרד. מרליס משלימה את מילכה ועובדת בחליבות. תיתי בגידול‬ ‫עגלות כמו שעשתה במרחביה - קושרת למזריע ולרופא ורותי פפיש, בת‬ ‫26, 5 ילדים ו-3 נכדים - נאמנה רבת שנים לטיפול ביונקים.‬ ‫ר‬ ‫איך התנתבת ליונקייה וכיצד היא התפתחה לאורך‬ ‫עשרות השנים שאת עובדת בה?‬ ‫"התחלתי ברפת יפעת אחרי השחרור מהצבא לפני כ-04 שנה. הגעתי‬ ‫למכון החליבה, תחילה חליבה לצנצנות בלי מסירים, חליבות יום‬ ‫ולילה. בהמשך רפת המלטות, עבודה משרדית וליונקים נכנסתי לפני‬ ‫כ-52 שנה, לאחר סבב ארוך בכל תחומי הענף.‬ ‫היונקים שכנו על טפחות עץ ומתחת היו מים - המילה האחרונה.‬ ‫חלוקת האוכל הייתה במאביסים פרטניים (סלפידרים) בתאים וחציר‬ ‫בחבילות קטנות. מכל החלב נסע על פס לאורך הסככה ועצרנו אותו‬ ‫בכל תא.‬ ‫ההמלטה מתבצעת ברפת ההמלטות ומשם 5 ימים במלונות‬ ‫רותי פפיש - עשרות שנים ברפת ומשכימה באמצע הלילה ליונקייה‬ ‫אפריל 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 543‬ ‫45‬