‫מחקר יישומי‬ ‫מועד הגמילה ביונקים‬ ‫גבי עדין - שה"מ, המחלקה לבקר‬ ‫‪gaby.adin@gmail.com‬‬ ‫הרפתנים גומלים את היונקים בגיל ממוצע של 06 יום, גם העלות של כל המעבר מהזנת חלב ותחליפיו‬ ‫לגרעינים ולמספוא – יקר למדי. גבי עדין וחובריו בחנו את המשמעות של הקדמה משמעותית של מועד‬ ‫הגמילה על היונקים, על הביצועים ועל העלויות. נמצא שההקדמה אפשרית, לא משפיעה על גדילת‬ ‫היונקים ובריאותם וגם חוסכת לא מעט‬ ‫מפותחת דיה, יכול ברמה הפיזיולוגית להיגמל מהזנה בחלב או בתחליף‬ ‫חלב. הקדמת מועד הגמילה עשויה להסתכם בחיסכון של כ-55 $ ליונק‬ ‫בהוצאות הגידול (מזון ועבודה).‬ ‫מטרות העבודה: לבחון האם ניתן להקדים את מועד הגמילה של‬ ‫היונקים מבלי לפגוע בביצועים. ואם כן, האם ניתן לחסוך בהוצאות‬ ‫ההזנה והעבודה במהלך גידול היונק.‬ ‫מבוא‬ ‫העלייה החדה במחירי אבקות החלב בעולם במהלך 7002-8002 ייקרה‬ ‫באופן משמעותי את מקורות החלבון החלביים בכלל, ואת תחליפי‬ ‫החלב בפרט. תנאים אלו מאלצים את המגדלים לבחון דרכים חליפיות‬ ‫לחסוך בהוצאות הזנת היונקים. אחת הדרכים היא בחינת הקדמת‬ ‫מועד הגמילה ביונקים מ-8 שבועות כמקובל ל-4-5 שבועות.‬ ‫עבודות קודמות בנושא הראו שמשקל הגוף בגיל 8 שבועות היה זהה‬ ‫ללא קשר למועד הגמילה (3, 4, 6 ו-8 שבועות). כמו כן לא נמצאו‬ ‫הבדלים במדדים בריאותיים בין הטיפולים. מועד הגמילה לא השפיע‬ ‫על תנובת החלב בתחלובה הראשונה, ועל שיעור השומן והחלבון.‬ ‫הנחת העבודה הייתה שביונקים, התפתחות הפפילות והגברת הפעילות‬ ‫המטבולית בכרס מתרחשת לא לפני גיל שלושה שבועות. האכלת‬ ‫תערובת מעודדת ייצור חומצות שומן נדיפות (ח' פרופיונית ובעיקר‬ ‫ח' בוטירית) שתפקידם לעודד את התפתחות הפפילות, ע"י אספקת‬ ‫אנרגיה זמינה לדופן הכרס. יונק המגיע לשלב שבו מערכת העיכול‬ ‫טבלה 1. גיל, משקל, תמ"י וצריכת מזון במהלך הניסוי‬ ‫מהלך העבודה, חומרים ושיטות‬ ‫נערך ניסוי ברפת הנגב (בארי, מגן וגבולות). בניסוי השתתפו 601 עגלות‬ ‫נקבות אשר חולקו לטיפולים בהתאם למספר התחלובה של האם, גזע‬ ‫האב, חמ"מ מתוקן בתחלובה הקודמת ומשקל הלידה. העגלות קיבלו‬ ‫תחליף חלב (%7.32 ח"כ, %69 חלבוני חלב מס"ה החלבון, %5.51 שומן‬ ‫ע"ב ח"י) שהוגש לפי לוח ההגמעה המקובל במשק, ותערובת סטרטר‬ ‫(%5.91 ח"כ, %0.4 שומן, ו-%3.52 ‪ NDF‬ע"ב ח"י). התערובת הוגשה‬ ‫בדליים, חופשי מהיום השני לחיי היונקת.‬ ‫‪P‬‬ ‫1שת"מ‬ ‫45.0‬ ‫04.0‬ ‫57.0‬ ‫010.0‬ ‫710.0‬ ‫110.0‬ ‫3.12‬ ‫7.44‬ ‫0.44‬ ‫3.62‬ ‫ניסוי‬ ‫1.83‬ ‫7.15‬ ‫0.37‬ ‫633.0‬ ‫039.0‬ ‫075.0‬ ‫630.1‬ ‫043.2‬ ‫519.1‬ ‫‬‫519.1‬ ‫ביקורת‬ ‫6.73‬ ‫3.15‬ ‫7.37‬ ‫433.0‬ ‫649.0‬ ‫085.0‬ ‫979.0‬ ‫866.1‬ ‫671.1‬ ‫285.0‬ ‫857.1‬ ‫פרמטר‬ ‫גיל כניסה לניסוי, ימים‬ ‫משקל כניסה לניסוי, ק"ג‬ ‫משקל בגיל 06 יום, ק"ג‬ ‫תמ"י בין לידה לכניסה לניסוי, ק"ג ליום‬ ‫תמ"י בין כניסה לניסוי עד גמילה, ק"ג ליום‬ ‫תמ"י בין לידה לגיל 06 יום, ק"ג ליום‬ ‫צריכת מזון בכניסה לניסוי, ק"ג ח"י ליום‬ ‫צריכת מזון בגיל 06 יום, ק"ג ח"י ליום‬ ‫צריכת מזון ממוצעת בין כניסה לניסוי עד 06 יום, ק"ג ח"י ליום‬ ‫צריכת חלב ממוצעת בין כניסה לניסוי עד 06 יום, ק"ג ח"י ליום‬ ‫ס"ה צריכה ממוצעת בין כניסה לניסוי עד 06 יום, ק"ג ח"י יום‬ ‫עוד השתתפו - י. וקס, ת.רענן, ג.ענבר – רפת הנגב‬ ‫2ל"מ‬ ‫ל"מ‬ ‫ל"מ‬ ‫ל"מ‬ ‫ל"מ‬ ‫ל"מ‬ ‫ל"מ‬ ‫50.0<‪P‬‬ ‫50.0<‪P‬‬ ‫50.0<‪P‬‬ ‫1 שת"מ - שגיאות תקן של הממוצע; 2 ל"מ - לא מובהק‬ ‫אפריל 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 543‬ ‫48‬