‫מן האינטרנט‬ ‫עוצמת החלב‬ ‫משקה הספורט המומלץ לספורטאיות כוח‬ ‫מולי אפשטיין - פורום "חיים וספורט" , 0102.3.22‬ ‫אם אתן רוצות להעלות את מסת השריר ולהוריד במסת השומן, חלב דל שומן עדיף על פני משקאות ספורט!‬ ‫כך עולה ממחקר חדש שנערך בקנדה. היתרון היחסי של החלב נובע מהתכולה הגבוהה של חלבון ושל סידן‬ ‫פחמימות, נעדרים בדרך כלל רכיבים חיוניים אלה.‬ ‫חוזה הדגישה במיוחד את חשיבותה של הלאוסין, חומצה אמינית‬ ‫חיונית, שנמצאת בכמויות מרשימות בחלבון חלב. לאוסין נמצאה‬ ‫כמעודדת סינתזה של חלבון ברמה המולקולרית.‬ ‫בהתייחס לירידה במסת השומן אמרה החוקרת: "מחקרים רבים נערכו‬ ‫ברמה התאית ועל בעלי חיים ומספר מחקרים קליניים נערכו גם על‬ ‫בני אדם. מן המחקרים עולה שקיים קשר בין סידן וויטמין ‪ D‬ובין ירידה‬ ‫במסת השומן. המנגנון מאוד מורכב וכולל פעילות של הורמונים ושל‬ ‫אנזימים אבל אפשר לתמצת זאת כך - ככל שרמת הסידן בדם גבוהה‬ ‫יותר (כתוצאה מאכילת מזונות המכילים סידן) כך ניתן לאבד שומן‬ ‫בקלות רבה יותר".‬ ‫משקאות ספורט מכילים אמנם כמות מסוימת של סידן, אולם‬ ‫בהשוואה למשקאות חלב מדובר בכמות זעומה. משקאות הספורט‬ ‫שבהם השתמשו החוקרים לא הכילו סידן כלל.‬ ‫החוקרים ביקשו לברר האם חלב יכול להציע את אותם יתרונות‬ ‫לספורטאיות, בדומה למה שהוכח כבר לגבי ספורטאים. המחקר בוצע‬ ‫באוניברסיטת מק'מסטר שבקנדה ופורסם בעיתון המקצועי ‪Medicine‬‬ ‫‪ .and Science in Sports and Exercise‬החוקרים בדקו את ההשפעה של‬ ‫צריכת חלב לעומת צריכה של משקה ספורט, על העלייה במסת השריר‬ ‫ועל הירידה במסת השומן בספורטאיות מענפי הכוח.‬ ‫על מנת לבחון את ההשפעה של המשקאות על מסת השריר ועל מסת‬ ‫השומן, החוקרים סיפקו למתאמנות 005 מ"ל חלב דל שומן מיד לאחר‬ ‫אימון כוח ו-005 מ"ל נוספים בשעה שלאחר מכן. קבוצת הביקורת‬ ‫קיבלה משקה ספורט שהכיל פחמימות. הנשים, 01 בכל קבוצה,‬ ‫התאמנו 5 פעמים בשבוע במשך 21 שבועות. השינויים בהרכב הגוף‬ ‫שלהן נמדדו לאורך תקופת האימון.‬ ‫תוצאות המחקר הראו עלייה במסת השריר בשתי הקבוצות, אולם‬ ‫בקבוצת הספורטאיות ששתו חלב, נרשמה עלייה גדולה יותר.‬ ‫בנוסף, הספורטאיות ששתו חלב היו היחידות שירדו במסת השומן‬ ‫לאחר תקופת האימונים שלהן (6.1 ק"ג בקבוצת הניסוי לעומת 3.0‬ ‫ק"ג בקבוצת הביקורת; הירידה בקבוצת הביקורת לא הייתה בעלת‬ ‫משמעות סטטיסטית).‬ ‫שאלת המין‬ ‫תוצאות המחקר הנוכחי תואמות את אלה שנמצאו במחקרים שנערכו‬ ‫על גברים. הבסיס למחקר הנוכחי היה מחקר דומה על מתאמני כוח‬ ‫שבוצע באוניברסיטת מק'מסטר ופורסם‬ ‫ב-7002 במגזין ‪American Journal of‬‬ ‫‪.Clinical Nutrition‬‬ ‫חוזה ציינה שכאשר משווים בין המחקרים,‬ ‫לא ניתן להבחין בהבדלים בין גברים ובין‬ ‫נשים בהתייחס לשינויים בהרכב הגוף.‬ ‫על פי מועצת החלב, הממצאים מצביעים‬ ‫על כך שחלב הוא משקה אפקטיבי‬ ‫בעבור ספורטאיות שעוסקות בענפי כוח‬ ‫ומעוניינות להשיג שינוי רצוי בהרכב גופן.‬ ‫"מחקרים רבים המתייחסים לתזונת‬ ‫ספורט, נעשו על אוכלוסיית גברים.‬ ‫המחקר הנוכחי מראה עד כמה אותן‬ ‫תועלות שבשתיית חלב יכולות להיות‬ ‫מיושמות גם בספורטאיות", אמרה ג'ודית‬ ‫בראיינס, מנכ"לית מועצת החלב. ‪‬‬ ‫מנגנון החלב‬ ‫מהי אם כן תרומתו הייחודית של החלב?‬ ‫על שאלה זו השיבה החוקרת הראשית‬ ‫אנדריאה חוזה: "אנחנו מאמינים שישנם‬ ‫שני מרכיבים עיקריים (בנוסף לרבים‬ ‫אחרים שוליים) שאחראים על העלייה‬ ‫במסת השריר ועל הירידה במסת השומן -‬ ‫החלבון, הסידן, ויטמין ‪."D‬‬ ‫בהתייחס לעלייה במסת השריר ציינה‬ ‫החוקרת שהחלב מכיל חומצות אמיניות‬ ‫המשמשות אבני יסוד לבניית חלבון‬ ‫(שריר) בעוד שמשקאות הספורט המכילים‬ ‫מולי אפשטיין - פיזיולוג, יועץ במרכז לרפואת ספורט‬ ‫ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט, מנהל הפורום‬ ‫"חיים וספורט"‬ ‫יוני 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 643‬ ‫85‬