‫מחקר מספוא‬ ‫1‬ ‫יהושע מירון - מנהל המחקר החקלאי, המחלקה לבקר ולצאן‬ ‫5‬ ‫יצחק רביב2, צבי ויינברג4 ואורי קושניר‬ ‫‪jmiron@volcani.agri.gov.il‬‬ ‫צמח מספוא חדש‬ ‫חברינו במערכת המחקר הממלכתית ממשיכים, כל העת, בחיפוש אחר גידולים וטכנולוגיות שישפרו את‬ ‫ההזנה של בעלי החיים ויוזילו את עלותה. הפעם הם מאמצים גידול בר בצדי הדרכים בשם ספלריה‬ ‫ומבייתים אותו לטובת מעלי הגרה.‬ ‫בעוד שנים אחדות השם הזה יהיה שגור בפי כל וייכנס באופן טבעי לסל גידולי החורף ושימורו להזנה בכל‬ ‫השנה‬ ‫אורך חיי מדף גבוה שיאפשר, לצד השיווק לאזורים מרוחקים ממרכזי‬ ‫מזון בארץ, גם יצוא בתנאים תחרותיים.‬ ‫מטרת המחקר: לבחון דרכים לשימור יעיל בהחמצה של צמח הספלריה,‬ ‫ולבחון את בטיחות ההאבסה של בליל המכיל תחמיץ ספלריה לפרות חלב.‬ ‫ספלריה‬ ‫מבוא‬ ‫הספלריה הוא צמח רחב עלים השייך למחלקת הדו פסיגיים, הגדל‬ ‫בישראל כמין בר על מי גשמים בלבד. הספלריה עברה סלקציה וביות‬ ‫ראשוניים כגידול מספוא חדש ע"י ד"ר אורי קושניר במכון וולקני,‬ ‫ובמהלך שלוש השנים האחרונות קיבלנו, בחלקות מדגם קטנות בבית‬ ‫דגן, צמחים בגובה ממוצע של 5.2 מ' שנתנו יבולים של 4.2-5.2 טון ח"י‬ ‫לדונם על כ-004 מ"מ גשם. כלומר, יש לספלריה פוטנציאל לתת יבולים‬ ‫גבוהים של ביומסה צמחית, עד פי שניים מהחיטה שמגדלים בארץ‬ ‫לתחמיץ והמשמשת כמזון הגס העיקרי בבלילים של פרות חלב.‬ ‫תוצאות ומסקנות‬ ‫פיתוח טכניקות לשימור של הספלריה בהחמצה: במהלך המחקר מצאנו‬ ‫שניתן להחמיץ ישירות את ירק הספלריה שנקצר מהשדה בשלב‬ ‫פריחה, ע"י ערבובו עם מולסה ומים, או עם מי גבינה, או עם תחמיץ‬ ‫סורגום, או עם תחמיץ תירס, ואריזתו במארזי פוליאתילן; ההרכב‬ ‫הכימי והנעכלות בכרס מלאכותית של התחמיצים המשולבים, וכושר‬ ‫השימור שלהם בעת חשיפה לאוויר מוצגים בטבלה 1.‬ ‫בכל המארזים התקבל תחמיץ בדרגת חומציות 0.4 עד 3.4, שנשמר‬ ‫להערכתנו, בלילים לפרות חלב המבוססים‬ ‫על צמח הספלריה צפוי שיהיו זולים יותר‬ ‫מהבלילים הקיימים כיום‬ ‫גידול בעל של הספלריה כמזון למעלי גרה יהיה יעיל יותר מהגידולים‬ ‫הקיימים - חיטה וקטניות, וגם מאפשר מחזור זרעים משופר בשילוב‬ ‫עם חיטה כגידול חורפי וסורגום או תירס בהשקיה כגידולים קיציים.‬ ‫להערכתנו, בלילים לפרות חלב המבוססים על צמח הספלריה צפוי‬ ‫שיהיו זולים יותר מהבלילים הקיימים כיום. השילוב של מחיר מוזל‬ ‫יחד עם אריזת בלילי ספלריה במארזי פוליאתילן אטומים, תקנה להם‬ ‫עוד השתתפו: אלי נעים2, אמיר בלוך2, שייקה פורת2, דוד מירון2, אדית יוסף1, משה‬ ‫נקבחת1, אברהם זינו1, גבריאל עדין3, יאירה חן4, יורי פורטניק1, שמאי יעקובי1, כמאל‬ ‫5‬ ‫נאשף‬ ‫1 - המחלקה לחקר בקר וצאן - המכון לחקר בע"ח, מנהל המחקר החקלאי; 2 - מרכז‬ ‫מזון "משואות יצחק"; 3 - המחלקה לבקר שה"מ; 4 - היחידה לתחמיצים, המכון‬ ‫לטכנולוגיה ואיסום של מזון, מנהל המחקר החקלאי; 5 - המחלקה למשאבי טבע,‬ ‫המכון למדעי הצמח, מנהל המחקר החקלאי.‬ ‫ד"ר אורי קושניר ביית את צמח הספלריה‬ ‫96‬