מחקר מספוא
1
יהושע מירון - מנהל המחקר החקלאי, המחלקה לבקר ולצאן 5 יצחק רביב2, צבי ויינברג4 ואורי קושניר
jmiron@volcani.agri.gov.il
צמח מספוא חדש
חברינו במערכת המחקר הממלכתית ממשיכים, כל העת, בחיפוש אחר גידולים וטכנולוגיות שישפרו את ההזנה של בעלי החיים ויוזילו את עלותה. הפעם הם מאמצים גידול בר בצדי הדרכים בשם ספלריה ומבייתים אותו לטובת מעלי הגרה. בעוד שנים אחדות השם הזה יהיה שגור בפי כל וייכנס באופן טבעי לסל גידולי החורף ושימורו להזנה בכל השנה
אורך חיי מדף גבוה שיאפשר, לצד השיווק לאזורים מרוחקים ממרכזי מזון בארץ, גם יצוא בתנאים תחרותיים. מטרת המחקר: לבחון דרכים לשימור יעיל בהחמצה של צמח הספלריה, ולבחון את בטיחות ההאבסה של בליל המכיל תחמיץ ספלריה לפרות חלב.
ספלריה
מבוא
הספלריה הוא צמח רחב עלים השייך למחלקת הדו פסיגיים, הגדל בישראל כמין בר על מי גשמים בלבד. הספלריה עברה סלקציה וביות ראשוניים כגידול מספוא חדש ע"י ד"ר אורי קושניר במכון וולקני, ובמהלך שלוש השנים האחרונות קיבלנו, בחלקות מדגם קטנות בבית דגן, צמחים בגובה ממוצע של 5.2 מ' שנתנו יבולים של 4.2-5.2 טון ח"י לדונם על כ-004 מ"מ גשם. כלומר, יש לספלריה פוטנציאל לתת יבולים גבוהים של ביומסה צמחית, עד פי שניים מהחיטה שמגדלים בארץ לתחמיץ והמשמשת כמזון הגס העיקרי בבלילים של פרות חלב.
תוצאות ומסקנות
פיתוח טכניקות לשימור של הספלריה בהחמצה: במהלך המחקר מצאנו שניתן להחמיץ ישירות את ירק הספלריה שנקצר מהשדה בשלב פריחה, ע"י ערבובו עם מולסה ומים, או עם מי גבינה, או עם תחמיץ סורגום, או עם תחמיץ תירס, ואריזתו במארזי פוליאתילן; ההרכב הכימי והנעכלות בכרס מלאכותית של התחמיצים המשולבים, וכושר השימור שלהם בעת חשיפה לאוויר מוצגים בטבלה 1. בכל המארזים התקבל תחמיץ בדרגת חומציות 0.4 עד 3.4, שנשמר
להערכתנו, בלילים לפרות חלב המבוססים על צמח הספלריה צפוי שיהיו זולים יותר מהבלילים הקיימים כיום
גידול בעל של הספלריה כמזון למעלי גרה יהיה יעיל יותר מהגידולים הקיימים - חיטה וקטניות, וגם מאפשר מחזור זרעים משופר בשילוב עם חיטה כגידול חורפי וסורגום או תירס בהשקיה כגידולים קיציים. להערכתנו, בלילים לפרות חלב המבוססים על צמח הספלריה צפוי שיהיו זולים יותר מהבלילים הקיימים כיום. השילוב של מחיר מוזל יחד עם אריזת בלילי ספלריה במארזי פוליאתילן אטומים, תקנה להם
עוד השתתפו: אלי נעים2, אמיר בלוך2, שייקה פורת2, דוד מירון2, אדית יוסף1, משה נקבחת1, אברהם זינו1, גבריאל עדין3, יאירה חן4, יורי פורטניק1, שמאי יעקובי1, כמאל 5 נאשף 1 - המחלקה לחקר בקר וצאן - המכון לחקר בע"ח, מנהל המחקר החקלאי; 2 - מרכז מזון "משואות יצחק"; 3 - המחלקה לבקר שה"מ; 4 - היחידה לתחמיצים, המכון לטכנולוגיה ואיסום של מזון, מנהל המחקר החקלאי; 5 - המחלקה למשאבי טבע, המכון למדעי הצמח, מנהל המחקר החקלאי.
ד"ר אורי קושניר ביית את צמח הספלריה
96