צבי וינברג – מנהל המחקר החקלאי, המעבדה לשימור מספוא
zgw@volcani.agri.gov.il
במארזי פוליאתילן לתקופה ארוכה
בוודאי ראיתם חבילות ניילון צבעוניות עם מגוון מזונות גסים שמונחים במקומות שונים ולצרכים מיוחדים. זוהי טכנולוגיה מעניינת שאמורה לשמר את הבליל ולהובילו למרחקים רבים בנוחות יחסית. צוות מחקר במכון וולקני בחן את השימור לאורך חודשים והממצאים חיוביים
מבוא
השימוש בחבילות ארוזות במעטפת פוליאתילן של תחמיצים ובלילים גובר, כיוון שחבילות מאפשרות גמישות בשימוש באחסון תחת כיפת השמים, ובשינוע המספוא למרחקים ואף ליצוא. באירופה, למשל, הכנת תחמיצים בחבילות ארוזות מקובלת ומביאים אותם למרעה הקיץ כתוספת. בארץ ישנם מספר מפעלים המכינים חבילות בלילים לשלוחות שונות של בעלי חיים. אולם השימוש בבלילים אלה הוא בטווח זמן קצר. בהקשר זה כדאי לזכור שלחבילות הארוזות שטח פנים הגדול פי 6-8 בהשוואה לחתך כרייה של בורות תחמיץ, ושחלק ניכר ממסת החבילה מצויה במרחק קטן יחסית מעטיפת הפלסטיק, ומכאן החשיבות הגדולה לאיטום מיטבי לחדירת אוויר. מטרת העבודה הנוכחית הייתה לבחון האם ניתן לשמר בלילים במארזי פוליאתילן לטווח ארוך בתנאי משק בעונת הקיץ החמה.
שימור בלילים
1. הבליל מועבר ממרכז המזון אל סככת הכנת המארזים
הבלילים משני הסוגים נשמרו היטב בתנאי משק למשך חמישה חודשים שכללו גם את עיצומו של הקיץ. הבלילים לא התחממו יחסית לטמפרטורת הסביבה ולא ניכרו בהם סימני קלקול
מהלך העבודה
ב-90.3.91 הוכנו שני סוגי בלילים לחולבות, רטוב (%05 ח"י) ויבש (%56 ח"י) שנארזו מיד בעטיפת פוליאתילן. הבלילים הכילו %43 גרעינים וכוספאות, %13 תחמיצים ושחתות, %5 מינרלים, ו-%03 חומרי לוואי. בבליל הלח יותר נעשה שימוש בתחמיץ חיטה ובגפת תירס לחה, כחלופות לשחת חיטה וגלוטן פיד שהוכללו בבליל היבש. הבלילים הארוזים נשמרו בחצר מרכז המזון משואות יצחק חשופים לשמש למשך כ-5 חודשים, עד אמצע אוגוסט. שלוש חבילות בלילים מכל סוג
2. מכונה האריזה מתחילה לדחוס את המזון ולארוז אותו
עוד השתתפו במחקר: ד. מירון, י. רביב, א. נעים, א. בלוך - מרכז מזון משואות יצחק א. יוסף, מ. נקבחת, י. מירון - מנהל המחקר החקלאי, המחלקה לבקר וגנטיקה
יוני 0102
משק הבקר והחלב 643
64