‫צבי וינברג – מנהל המחקר החקלאי, המעבדה לשימור מספוא‬ ‫‪zgw@volcani.agri.gov.il‬‬ ‫במארזי פוליאתילן לתקופה ארוכה‬ ‫בוודאי ראיתם חבילות ניילון צבעוניות עם מגוון מזונות גסים שמונחים במקומות שונים ולצרכים מיוחדים.‬ ‫זוהי טכנולוגיה מעניינת שאמורה לשמר את הבליל ולהובילו למרחקים רבים בנוחות יחסית. צוות מחקר‬ ‫במכון וולקני בחן את השימור לאורך חודשים והממצאים חיוביים‬ ‫מבוא‬ ‫השימוש בחבילות ארוזות במעטפת פוליאתילן של תחמיצים ובלילים‬ ‫גובר, כיוון שחבילות מאפשרות גמישות בשימוש באחסון תחת כיפת‬ ‫השמים, ובשינוע המספוא למרחקים ואף ליצוא. באירופה, למשל,‬ ‫הכנת תחמיצים בחבילות ארוזות מקובלת ומביאים אותם למרעה‬ ‫הקיץ כתוספת. בארץ ישנם מספר מפעלים המכינים חבילות בלילים‬ ‫לשלוחות שונות של בעלי חיים. אולם השימוש בבלילים אלה הוא‬ ‫בטווח זמן קצר. בהקשר זה כדאי לזכור שלחבילות הארוזות שטח‬ ‫פנים הגדול פי 6-8 בהשוואה לחתך כרייה של בורות תחמיץ, ושחלק‬ ‫ניכר ממסת החבילה מצויה במרחק קטן יחסית מעטיפת הפלסטיק,‬ ‫ומכאן החשיבות הגדולה לאיטום מיטבי לחדירת אוויר. מטרת העבודה‬ ‫הנוכחית הייתה לבחון האם ניתן לשמר בלילים במארזי פוליאתילן‬ ‫לטווח ארוך בתנאי משק בעונת הקיץ החמה.‬ ‫שימור בלילים‬ ‫1. הבליל מועבר ממרכז המזון אל סככת הכנת המארזים‬ ‫הבלילים משני הסוגים נשמרו היטב בתנאי‬ ‫משק למשך חמישה חודשים שכללו גם את‬ ‫עיצומו של הקיץ. הבלילים לא התחממו‬ ‫יחסית לטמפרטורת הסביבה ולא ניכרו בהם‬ ‫סימני קלקול‬ ‫מהלך העבודה‬ ‫ב-90.3.91 הוכנו שני סוגי בלילים לחולבות, רטוב (%05 ח"י) ויבש (%56‬ ‫ח"י) שנארזו מיד בעטיפת פוליאתילן. הבלילים הכילו %43 גרעינים‬ ‫וכוספאות, %13 תחמיצים ושחתות, %5 מינרלים, ו-%03 חומרי לוואי.‬ ‫בבליל הלח יותר נעשה שימוש בתחמיץ חיטה ובגפת תירס לחה,‬ ‫כחלופות לשחת חיטה וגלוטן פיד שהוכללו בבליל היבש. הבלילים‬ ‫הארוזים נשמרו בחצר מרכז המזון משואות יצחק חשופים לשמש‬ ‫למשך כ-5 חודשים, עד אמצע אוגוסט. שלוש חבילות בלילים מכל סוג‬ ‫2. מכונה האריזה מתחילה לדחוס את המזון ולארוז אותו‬ ‫עוד השתתפו במחקר: ד. מירון, י. רביב, א. נעים, א. בלוך - מרכז מזון משואות יצחק‬ ‫א. יוסף, מ. נקבחת, י. מירון - מנהל המחקר החקלאי, המחלקה לבקר וגנטיקה‬ ‫יוני 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 643‬ ‫64‬