בקר לבשר בישראל
גידול בקר לבשר בישראל
שיחה בשניים עם חיים דיין - מזכיר אמב"ל
ambal03@netvision.net.il
יוסי מלול - משק הבקר והחלב
hmb-malul@icba.org.il
ענף הבקר לבשר הוא ענף קרוב מאוד לבקר לחלב ובכל זאת שונה ברבים מהמאפיינים שלו. בגלל סביבת העבודה הוא פועל קצת אחרת בתחומים המקצועיים של הענף ובשנים האחרונות הוא רווחי למדי. ריאיון חשיפה ראשונה של ענף שכן, בעל עדיפות לאומית, שראוי להכיר וללמוד
בהזנה מוגשת בחלק מהשנה. מגזרים - רוב העדרים בענף הם משקים משפחתיים אך רוב כמות הבקר נמצא בעדרים השיתופיים. העדר המשפחתי הגדול הוא של משפחת שניידר ברמת הגולן ואילו עדר קיבוץ שניר הוא הגדול ביותר מבין השיתופיים.
נתחיל מסיפור היסטוריה של ענף הבקר לבשר
ענף הבקר לבשר נוסד בארץ לאחר מלחמת השחרור, העדרים הראשונים היו מבוססים על פרות מגזע בקר מקומי ה"בלאדי". להשלמת המחסור בפרות מקומיות ייבאו בשנים הראשונות פרות מטורקיה ומיוגוסלביה. בראשית שנות ה-05 הוחל בייבוא פרי הרפורד, למרות שגזע הרפורד גדול מהגזע המקומי, הפרות המליטו ולדות מוכלאות ללא קושי. עם זאת, הפרות סבלו מקדחת קשה. בראשית שנות ה-06 יובאו לארץ פרי סנטה גרטרודיס - גזע אמריקאי מהכלאות זבו עם בקר אירופי. לצורך הכלאות להגדלת העמידות לחום ולקדחות, בעיקר באזורים החמים של עמק בית שאן ודרום רמת הגולן. לאחר מלחמת ששת הימים אוכלסו שטחי המרעה הנרחבים בגולן בעדרי בקר לבשר. תחילה בעדרים שהיו שייכים למשקים בעמק בית שאן ובגליל העליון ומאוחר יותר, נוסדו עדרים ביישובים חדשים שהתיישבו בגולן, עם פרות מוכלאות סימנטל עם הרפורד ונוצר הסימפורד המקומי.
%08 מהעדרים בישראל נמצאים מחדרה וצפונה, כיוון שמרבית שטחי המרעה בצפון ולכן שם רוב הבקר שהזנתו העיקרית היא מרעה
שטחי מרעה בישראל
רוב עדר הבקר בישראל רועה, בחלק מהשנה או ברובה, במרעה טבעי, בשטחים פתוחים ובשטחי חורש ויער. המרעה הוא מקור המזון החשוב
מה הם הנתונים הבסיסים של הענף והיכן הוא פרוס בישראל?
%08 מהעדרים בישראל נמצאים מחדרה וצפונה, כיוון שמרבית שטחי המרעה בצפון ולכן שם רוב הבקר שהזנתו העיקרית היא מרעה. יש כמה עדרים באזור ירושלים, ודרומה בקו הבצורת ליד קריית גת - חוות שקמים, אמציה לכיש ועוד. קיימת שונות רבה ברמת הממשק בעדרים בישראל. ניתן למצוא עדרים של פרות קטנות יחסית, שרועים בעיקר בשטחי יער וחורש, עדרים המקיימים ממשק רעייה בשטחים נרחבים ופתוחים שבהם טיפוס הפרה האופייני משתנה בתנאי אקלים ולתפיסתו הטיפוחית של בעל העדר. יש עדרים שעומדים לרשותם שטחי מרעה מוגבלים וניזונים
בקר ברמת הגולן באביב האחרון
אוגוסט 0102
601 משק הבקר והחלב 743