‫הזנה וכלכלה‬ ‫מרכזי המזון‬ ‫נכס ליצרני החלב‬ ‫יוסי מלול - משק הבקר והחלב‬ ‫‪hmb-malul@icba.org.il‬‬ ‫אחת לתקופה אנחנו עוסקים במרכזי המזון האזוריים וכיום, בעקבות הסיכומים הכלכליים וירידת מחיר‬ ‫המטרה, שואלים אצלנו שוב כמעט אותן שאלות. למרכזי המזון יש חשיבות גדולה מאוד במתן שירותי‬ ‫הזנה לרוב הרפתות בישראל ומסייע לשמירת הרמה הגבוהה של הענף שלנו.‬ ‫נכון להתרגל לעובדה שבצד התועלות הרבות, עלות ההזנה דרך מרכז אזורי תהיה יקרה יותר מהזנה‬ ‫בבית‬ ‫לאחרונה עולים מרכזי המזון לדיון בעקבות שתי תופעות:‬ ‫• הסיכומים הכלכליים באזורים הקיבוציים - מבחינים בעלייה מתמשכת‬ ‫בעלות המזון המסופק מהממ"זים ובהגדלת הפער בין המשקים‬ ‫שקונים בחוץ לבין אלה שמכינים את המזון לבד.‬ ‫• הירידה במחיר המטרה - נמשכת כבר שנתיים ועיקרה נעוץ בירידה‬ ‫במחירי המזונות המרוכזים והגסים. מתעוררת השאלה הטבעית‬ ‫האם הממ"זים מעדכנים את מחיר המנות במקביל.‬ ‫מרכזי המזון האזוריים מתחלקים לאלה שבבעלות הרפתנים, ולמענם‬ ‫בלבד. הם אינם מוכרים בלילים מחוץ ליישוב ומחירי המנות שלהם‬ ‫הם ביטוי לעלויות המזון והתפעול של מרכז המזון. כך הם המרכזים‬ ‫במושבים אביגדור, כפר יהושע, מדרך עוז ועוד.‬ ‫רוב הממ"זים הם מסחריים, בדרך כלל, בבעלות רפתנים שמאורגנים‬ ‫באגודה חקלאית או בבעלות תאגיד חקלאי של מכוני התערובת. הם‬ ‫למה מרכז מזון חיצוני?‬ ‫למרכזי המזון האזוריים יש תרומה משמעותית להתפתחות הרפת‬ ‫הישראלית לאורך 3 עשורים, לפחות, והם "הצילו" במידה רבה, את‬ ‫המשק המשפחתי בישראל, באשר לקחו ממנו את העבודה הקשה של‬ ‫איסוף המזון באופן יומיומי וחלוקתו לבעלי החיים ברפת.‬ ‫הגדילו לעשות המרכזים עם השכלולים הרבים ושיאם בחלוקה ישירה‬ ‫לאבוס הפרות והעגלות ושחרור מוחלט של הרפתן מכל דאגה להזנת‬ ‫הפרות.‬ ‫רפתנים רבים מצליחים לשמור על רמה מקצועית וכלכלית גבוהה,‬ ‫בזכות העבודה הצמודה שלהם עם מרכז המזון החיצוני.‬ ‫לדברים טובים מתרגלים מהר, וכך גם אנחנו רואים את פעילות מרכזי‬ ‫המזון, כדבר מובן מאליו, וגם שואלים על אופן התנהלותם, איכות‬ ‫המזונות וההזנה, ובעיקר עלותם.‬ ‫מרכז התחמיצים בבאר טוביה‬ ‫הכנת הבלילים בנהלל‬ ‫אוגוסט 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 743‬ ‫62‬