‫יהודה שפרכר‬ ‫‪yehuda@schwartz-arch.co.il‬‬ ‫תכנון רפתות בעולם‬ ‫בתפיסת הרפת הישראלית‬ ‫שפרכר אדריכלים הוא משרד תכנון המנוהל ע"י יהודה שפרכר, אדריכל ומתכנן ערים מהטכניון. בעבר‬ ‫מתכנן ראשי במחלקה הטכנית של קיבוצי השומר הצעיר. במשך 03 שנה ביצע תכנון של כל סוגי המבנים‬ ‫המרכיבים את הרפת המושבית והקיבוצית, כולל תכניות אב בקני מידה שונים. השליטה בשפות - עברית,‬ ‫אנגלית, גרמנית, הולנדית וצרפתית, ברמת שפת אם, מאפשרת תקשורת נוחה עם יזמים בחו"ל כמו גם,‬ ‫נגישות לפיתוחים האחרונים בתחומי הרפת בארצות רבות‬ ‫עם קלטור של המרבץ, נעלמו כליל בעיות הרגליים והטלפיים. באחד‬ ‫הפרויקטים אף הותקנה מערכת אוורור מאולץ, בחלק התחתון של‬ ‫המרבץ, לשיפור ייבוש המרבץ ותהליך הקומפוסטציה.‬ ‫בפרוייקט אחר שבו הושארו תאי הרביצה, אך הוחלפו במחיצות‬ ‫גמישות מפיברגלס, עלתה תנובת החלב הממוצעת מ-001,8 ליטר לפני‬ ‫ההתקנה ל-008,9 ליטר אחריה, בפחות משנתיים, ללא שינוי בצריכת‬ ‫המזון, ובמקביל נעלמו הפציעות האופייניות לתאי רביצה סטנדרטים.‬ ‫הישג נוסף לזכות הידע הישראלי בתכנון מתבטא במודעות גוברת של‬ ‫הרפתנים ההולנדים לנושא אוורור: התקנת מערכות אוורור מכניות‬ ‫או שינוי מבנה גגות לשיפור אוורור טבעי. בנוסף, בחיפוש אחר מבנים‬ ‫קלים וזולים יותר הוקמה בהצלחה רפת במבנה חממה.‬ ‫הולנד‬ ‫מאז שהגיעו הפרות הראשונות מהולנד לארץ בשנת 0291, זרמו הרבה‬ ‫מים בשקתות. הרפת הישראלית הפכה למקור גאווה, חיקוי ולימוד‬ ‫בעולם, גם במדינות עם אקלים וסביבת ייצור שונה משלנו, כמו הולנד‬ ‫ואנגליה. לפני כשלוש שנים נוצר קשר עם קבוצות רפתנים בהולנד‬ ‫וצוות מאוניברסיטה חקלאית מובילה בתחומה ב-‪ ,Wageningen‬הולנד.‬ ‫בשלב ראשון, הגיעה הקבוצה לסיור לימודי בארץ וסקירה של הרפת‬ ‫הישראלית. בהמשך, קיימנו סדרה של קבוצות דיון בהולנד שבמסגרתן‬ ‫נבדקו אלמנטים של הרפת הישראלית שניתן להטמיע ברפתות‬ ‫ההולנדיות.‬ ‫בשלב הבא, יושמו המסקנות שעלו בקבוצות הדיון במספר רפתות‬ ‫בהולנד.‬ ‫בעקבות המעבר מתאי רביצה לשיכון פרות במודל הרפת הישראלית‬ ‫בעקבות הביקור בארץ תוכנן והוקם בצפון‬ ‫הולנד מרכז מזון אזורי המבוסס על שיתוף‬ ‫פעולה בין מספר רפתנים. באוגוסט הקרוב‬ ‫המרכז יספק מנות ‪ TMR‬לכמה רפתות‬ ‫תאי רביצה גמישים מפיברגלס‬ ‫‪ Zegveld‬פרויקט בחוות ניסיונות בהולנד, מבנה הסככה הוא חממה עם אפשרות‬ ‫לפתיחת חלק מהגג והקירות. המרבץ הוא על תשתית חומר אורגני מקומי (בשתי חוות‬ ‫אחרות היה ניסוי עם מרבץ על חול ועל שבבי עץ).‬ ‫הדגש בניסוי הוא על איכות המרבץ ועל מאזן מינרלים ופליטת גזים שונים. לאחרונה‬ ‫נחנכה בהולנד סככת רפת חממה בגודל של 000,5 מ"ר ללא משטחי בטון ומיישמים‬ ‫רעיון חדש שפיתחנו - אבוסים ניידים‬ ‫אוגוסט 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 743‬ ‫68‬