‫הזנה‬ ‫עופר קרול‬ ‫‪ofer1939@netvision.net.il‬‬ ‫פחמימות וחלבונים לפרות‬ ‫או האם יש מנה מיטבית‬ ‫ב‬ ‫בכל יום ובכל תקופות השנה אנחנו מחפשים את המנה המיטבית שתתן לנו את מרב התפוקה, הרווח‬ ‫ובריאות המקנה. המפתח הוא באיזון כולל של המרכיבים, גוון, הקפדה על איכות ולזכור תמיד שהמחיר‬ ‫הוא אחד המרכיבים ולא תמיד הוא הקובע‬ ‫חלבון: %5.61, בשילוב יחסי של 1:1:1 בין חלבון שרידי יעיל, חלבון‬ ‫פריק וחלבון מסיס. נמצא כי מחסור בחלבון שרידי יפגע באספקת‬ ‫חלבון אמתי לפרה, אבל גם במקרה של עודף, תיתכן פגיעה בגין מחסור‬ ‫בחלבון מיקרוביאלי. כך הדבר גם בחוסר איזון בין מקורות החלבון‬ ‫האחרים. הפתרון, דגש על איכות החלבון תוך כדי גוון מרבי.‬ ‫דופן תא: %03 כאשר המטרה חלב וחלבון, ועד %83 כאשר הדגש הוא‬ ‫בייצור שומן.‬ ‫דופן תא ממזון גס: %07-%57 מסך כל דופן התא במנה כאשר חיים‬ ‫בארצות הצפון והמספוא דל מאד בליגנין. אצלנו הפתרון מתרחק‬ ‫מהאופטימום התזונתי והוא ימצא ברמות של %05-%06 בהתאמה לסוג‬ ‫המספוא (יותר כשמתבססים על תחמיצי תירס ופחות במנות עתירות‬ ‫חציר ותחמיץ חיטה).‬ ‫פחמימות מסיסות: חיוני לאספקת האנרגיה לתפקודי הכרס, אבל גם‬ ‫"להזרקת" אנרגיה ישירה לפרה (כאשר תמיד נשלב במנה כמות סבירה‬ ‫של גרעיני תירס גרוסים רק). הפחמימות המסיסות יתחלקו בין עמילן‬ ‫כל מקום, בכל אזור מתקיימים תנאים אחרים. לא דומה ממשק‬ ‫ההזנה בצפון אמריקה לזה שבצפון אירופה ולבטח לזה שבארצות‬ ‫הדרום. לא דומה הרכב החומר הצמחי באזורים הצפוניים לזה‬ ‫שבאזורים הדרומיים או החמים יותר.‬ ‫דיון במנה המאוזנת חייב להתחיל במנה‬ ‫המיטבית התזונתית. לאחר הכרת המיטב‬ ‫התזונתי נוכל וניתן יהיה לעשות את‬ ‫ההתאמות הדרושות לכל מקום ומקום‬ ‫נמצא כי ככל שיורדים בכדור הארץ, מצפון לכוון קו המשווה, הצמחים‬ ‫מתעצים, מכילים יותר ליגנין ונעכלותם פוחתת. ממצאים דומים‬ ‫נרשמו גם בארצנו הקטנטונת בהשוואות שנעשו בין אותם זני חיטה,‬ ‫בין שגדלו ברמת הגולן ובין שגדלו בבקעת הירדן. הרכב הצמח נמצא‬ ‫שונה אפילו נקצרו הצמחים באותו גיל פיזיולוגי. נעשו ונעשים ניסיונות‬ ‫לעבור לזנים מעט אפילים יותר, כדי שניתן יהיה להאריך את תקופת‬ ‫הקציר ונמצא כי קציר מאוחר של זנים אפילים, עשוי ליצור צמח עם‬ ‫נעכלות פחותה מהצפוי, מאחר ובאופן טבעי, מי שנשאר זקוף יותר זמן‬ ‫מכיל יותר ליגנין. יתרון הזנים האפילים יהיה ניכר כאשר יקצרו באותו‬ ‫הזמן וכנראה גם באותו יבול, כמו הזנים "הרגילים", רק שתכולתם‬ ‫באותו מועד תמצא עשירה יותר בסיב נעכל ובחלבון.‬ ‫איזון המנה‬ ‫זו מלאכת מחשבת של שילוב בין חומרי הגלם השונים, צורכי הפרה‬ ‫והתנאים הכלכליים. דיון במנה המאוזנת חייב להתחיל במנה המיטבית‬ ‫התזונתית. לאחר הכרת המיטב התזונתי נוכל וניתן יהיה לעשות את‬ ‫ההתאמות הדרושות לכל מקום ומקום.‬ ‫דיונים במנה המיטבית מצביעים על המדדים הבאים: (ערכים בחומר‬ ‫יבש)‬ ‫קציר חציר בגבעת יואב‬ ‫99‬