‫יוצאים למרכז מזון חיצוני וחוזרים‬ ‫יוסי מלול - משק הבקר והחלב‬ ‫‪hmb-malul@icba.org.il‬‬ ‫החוזרים הביתה‬ ‫נושא ההזנה מהווה כמחצית מעלות ייצור החלב ברפת. הוא מחייב התארגנות מיוחדת בתחומים רבים‬ ‫ולא בכל רפת ניתן לעשות זאת וכך, חלק ניכר מהיצרנים עברו לעבוד במרכז מזון חיצוני ואלה הלכו‬ ‫וגדלו. יש משקים שיצאו לעבוד בחוץ ובהמשך גם חזרו - הם סקרנו אותי לבחון את התופעה וללמוד את‬ ‫משמעויותיה. לפניכם קובץ מאמרים בתחום שעוסק בשאלה האם להאביס בבית או לקנות בחוץ - על‬ ‫נושא זה נדבר בוודאי עוד הרבה גם בשנים הבאות‬ ‫ההזנה הקנויה, שיש לו משמעות כספית כוללת גדולה. כולם אמרו‬ ‫שהמעבר הביתה חסך להם כסף והרבה, נתן להם יותר שליטה על‬ ‫מרכיב ההוצאה הגדול ביותר לייצור החלב.‬ ‫עם זאת יש לזכור, כדי לעבוד בבית:‬ ‫• יש להבטיח, ראשית לכול, את הגורם האנושי ברפת - לוודא שיש‬ ‫מנהל בעל הכישורים המקצועיים והכלכליים לנהל מערכת די‬ ‫מורכבת בבית.‬ ‫• שיש לאיש ההזנה הבנה משמעותית בתזונה, במזון ובממשק ההזנה‬ ‫במגוון קבוצות בעלי החיים ברפת.‬ ‫• שהרפת מסוגלת לגייס את ההון הנדרש לתשתית הפיזית של המתקן‬ ‫ולחידושו באופן שוטף, כמו-גם למימון המלאי השנתי הגבוה.‬ ‫• שבסביבת הרפת יש מערכות תמך מקצועיות בתחומי ההזנה -‬ ‫בעיקר מדריך מקצועי וגם מוסך ראוי לכלי ההכנה ולחלוקת המזון.‬ ‫אין בקובץ מאמרים אלה משום עידוד לחזרה הביתה באופן לא מבוקר‬ ‫ כמו תמיד, מומלץ לקרוא, ללמוד, להתייעץ, לא למהר בהחלטה שיש‬‫לה משמעויות גדולות וארוכות טווח! ‪‬‬ ‫רכזי המזון בענף החלב ממלאים תפקיד חשוב ביותר בפעילות‬ ‫הכלכלית והמקצועית לקידום היצרנים והענף. יש להם תרומה‬ ‫של ממש בתחום ההזנה והם משחררים את הרפתן מעיסוק בתחום‬ ‫הכי מורכב ברפת.‬ ‫מנגד, יש להם גם כמה תופעות לוואי שראוי להכירן ולהתמודד איתן.‬ ‫קניית מזון ממרכז המזון היא, כמעט בהכרח, יקרה יותר מהכנת המזון‬ ‫בבית והסיבות מוכרות. יתרה מכך, הפער בין שתי החלופות גדול למדי‬ ‫(ונתון במחלוקת), בעקבות הצורך בהשקעות גדולות במרכזי המזון‬ ‫ובגיוס עובדים יקרים נוספים, כדי לספק את הצרכים הגדלים של‬ ‫הרפתנים וגם את התחרות בין הממ"זים.‬ ‫מרכז המזון החיצוני נותן - מקצוענות, איכות, שירות עד האבוס,‬ ‫נוחות, תזרים מזומנים ישר, חיסכון בהשקעות במבנים ובציוד, הדרכה,‬ ‫"שק חבטות" - כל זה עולה כסף והכול נכלל במחיר המנה.‬ ‫היבט מדאיג הוא ירידת העניין של הרפתנים שעובדים בחוץ בנושאי‬ ‫ההזנה - בהתחלה הם עוד שואלים ומבקשים ובהמשך מורידים‬ ‫התעניינות. בהדרגה נעלמים גם אנשי המקצוע ברפת ובאזור ותחום‬ ‫המזון, שהוא התחום המרכזי בעלות ייצור החלב, עלול להיחלש לאורך‬ ‫זמן. התלות המקצועית הבלעדית במרכזי המזון אינה בריאה ובטווח‬ ‫הארוך נתקשה למצוא אנשי הזנה ברמת השטח, בהדרכה הממלכתית,‬ ‫במערכת המחקר.‬ ‫כמעט כל המגזר המשפחתי עובד עם מרכזי המזון וקרוב ל-%04 מהמגזר‬ ‫השיתופי. הסיבות למעבר מגוונות וישנה אמירה שהמעבר הוא בכוון‬ ‫אחד בלבד והוא בלתי הפיך. האומנם?‬ ‫יצאנו לבדוק מדגם רפתות שיתופיות שיצאו לעבודה עם מרכז מזון‬ ‫חיצוני ובהמשך חזרו הביתה למרכז המזון העצמאי. תהינו על המעבר‬ ‫וגם על הסיבות לחזרה הביתה והלקחים בעקבותיה.‬ ‫ככלל, מצאנו שביעות רצון מהעבודה עם מרכז המזון החיצוני -‬ ‫מהשירות ומהאיכות כאחד.‬ ‫העניין המרכזי שבגינו הם חוזרים הביתה הוא המחיר הגבוה יותר של‬ ‫מ‬ ‫דצמבר 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 943‬ ‫23‬