‫אלון קמה - מושב אביגדור‬ ‫‪oren77@012.net.il‬‬ ‫מהפכת מרכזי המזון‬ ‫תוך זמן קצר כולם התיישרו וזו בעצם ההוכחה שבשטח הכוון היה נכון.‬ ‫מרכז המזון לקח על עצמו להיות אחראי על התשומה העיקרית ברפת‬ ‫החלב ובעצם, גם התשומה המקצועית ביותר, שקובעת יותר מכל, את‬ ‫רווחיות הענף.‬ ‫לכן, השילוב בין מנת מזון מיטבית, פוטנציאל גנטי גבוה, שיפור עצום‬ ‫בממשק, שירות וטרינרי אינטנסיבי, רפתנות טובה - מעמיד את הרפת‬ ‫המשפחתית ברמת תוצאות מהגבוהות בעולם וביעילות, אולי הגבוהה‬ ‫ביותר.‬ ‫ברפת החלב המשפחתית‬ ‫י‬ ‫יאמר בתחילה שמרכז המזון הפך אותנו מאנשי גידולי מספוא‬ ‫לרפתנים.‬ ‫תחילתו של דבר בהתארגנות פנים מושבית לעשיית תחמיץ בבור‬ ‫משותף וגם אפשרות לקבלת פסולות תעשייה (קליפות הדר) למשטח‬ ‫חלוקה מרכזי. יתר המזונות: שחת,, לרוב מייצור עצמי, ותערובת מזון‬ ‫מרוכז, שנקראה תערובת חולבות, הגיעו ממכון התערובת למכלי המזון‬ ‫המרוכז בכל משק. התארגנות זו עדיין לא נתנה את התוצאות המקוות,‬ ‫ובעיקר נשמר הפער בתפוקות בין המגזר השיתופי למגזר המשפחתי.‬ ‫למרכז המזון ולשיטה כולה חלק נכבד בקיום הרפת המשפחתית‬ ‫הנדרשת להיחשף לתחרות הולכת וגוברת, גם מול המגזר השיתופי וגם‬ ‫מול הייבוא המאיים.‬ ‫מרכז המזון ש"לקח" מאיתנו את העבודה הפיזית העיקרית שהייתה‬ ‫בענף, מאפשר כיום להמשיך לעסוק בענף גם לאנשים מבוגרים, שבעבר‬ ‫היו נפלטים בגילאים מוקדמים יחסית.‬ ‫"שיחות המחלבה" עברו לשיחות מרכז המזון. החלפת הדעות הכמעט‬ ‫יומיומית, גם להן יש משקל במרקם החברתי המיוחד שקיים בענף‬ ‫הרפת ולא בענפים אחרים.‬ ‫השילוב בין מנת מזון מיטבית, פוטנציאל גנטי‬ ‫גבוה, שיפור עצום בממשק, שירות וטרינרי‬ ‫אינטנסיבי, רפתנות טובה – מעמיד את‬ ‫הרפת המשפחתית ברמת תוצאות מהגבוהות‬ ‫בעולם וביעילות, אולי הגבוהה ביותר‬ ‫ואז נכנסה שיטת ה-‪ - TMR‬המנה הכולית. לא בקלות ויתרו המושבניקים‬ ‫על גידולי המספוא בחלקות הקטנות, על קציר מזון טרי יומיומי ועוד.‬ ‫ואכן, הכניסה בהתחלה, לקבלת מנה כולית במרכז המזון, הייתה די‬ ‫מגומגמת עם כל מיני רעיונות יצירתיים (כמו לקחת רק מנה לחולבות‬ ‫ואת שאר השלוחות להמשיך לבד). או... "נכון שהבליל הוא טוב, אבל‬ ‫אני לפרות הטובות שלי אוסיף תערובת...".‬ ‫מרכז המזון ש"לקח" מאיתנו את העבודה‬ ‫הפיזית העיקרית שהייתה בענף, מאפשר כיום‬ ‫להמשיך לעסוק בענף גם לאנשים מבוגרים,‬ ‫שבעבר היו נפלטים בגילאים מוקדמים יחסית‬ ‫קשה לנבא לאן תתפתח השיטה, אבל כבר למדנו מהעבר שהענף הזה‬ ‫לא עומד במקום וממשיך להתקדם.‬ ‫אני מאמין שהבסיס והרעיון יישארו אבל השיטות ימשיכו להתקדם‬ ‫ולהתייעל.‬ ‫אפשר היום לומר בוודאות שרמת ההתארגנות והשירות שאליה הגיע‬ ‫המגזר המשפחתי, אין להם אח ורע בעולם, רמה זו מאפשרת גם למשק‬ ‫המשפחתי עם 000,005 ליטר לעמוד בתחרות עם עדרים של 5 מיליון‬ ‫ליטר ואף יותר.‬ ‫על אף כל האמור, נראה לי שיש מקום לעצור לרגע את המרוץ המטורף‬ ‫אחר התחרות וההתייעלות ולהקדיש זמן לנושא איכות המזונות, הגסים‬ ‫בעיקר, נראה לי שבנושא זה רובנו זקוקים לשיפור. ‪‬‬ ‫ערבול המנה לפני שנים במושב אביגדור‬ ‫33‬