‫גילי שגיא - מנהל רפת מנור, שותפות אילון ופלך‬ ‫‪sagi_gil@eilon.org.il‬‬ ‫רפת מנור בגליל המערבי‬ ‫רפת מנור היא שותפות של שתי רפתות שיתופיות בגליל המערבי ולאחר החזרה הביתה ממרכז מזון חיצוני‬ ‫היא עובדת בשיטה ייחודית ושונה עם שני מפעילים, שתי עגלות חלוקה וקיצור משמעותי של משך חלוקת‬ ‫המזון. גם בעלויות הכוללות של ההזנה הם מדווחים על יעילות גדולה. גילי שגיא, מנהל ותיק ברפת,‬ ‫מתאר את ההתלבטויות וגם את הביצועים בפועל‬ ‫לאחר מכן, יש להחליט מי מהצוות יקבל את האתגר להיות אחראי‬ ‫על כל נושא האבסה, כשתמיד כדאי שלכל תפקיד יהיו לפחות שני‬ ‫מחליפים פוטנציאליים.‬ ‫ושא ההזנה הוא מרכיב ההוצאה החשוב ביותר ברפת.‬ ‫לצורך כך, חייב מנהל הרפת לדעת מה מכילה המנה שמקבלת כל‬ ‫בהמה ברפת שלו, מתי היא משתנה ובעיקר מהו מחירה.‬ ‫מנהל שמעוניין להכין מזון ברפת צריך לקבל החלטה ראשונה שהיא‬ ‫החשובה ביותר, "האם יש לי זמן, יכולת ורצון להקדיש לעיסוק המרכזי‬ ‫הזה".‬ ‫בניגוד למנהל שהחליט לקנות מזון ממרכז מזון חיצוני, לדעתי, לניהול‬ ‫תקין של מרכז מזון פנימי, המנהל צריך להקדיש בין שעה לשעתיים‬ ‫בכל יום.‬ ‫עם איזה מגוון מזונות כדאי לעבוד בכל תקופה של השנה, ממי לקנות,‬ ‫תכנון המנה פעם בתקופה עם מדריך, או שינויים לפי ידע וחוש של‬ ‫מצב העדר, בדיקה שגרתית של מצב מלאי המזונות בתאים ובמחשב,‬ ‫מתי קוצרים תחמיצים, עם איזה סוג של תחמיץ לעבוד, החלוקה‬ ‫ביניהם לאורך השנה ועוד.‬ ‫השלב הבא הוא קבלת החלטה על אופן העמסה ופריקה במרכז המזון‬ ‫המקומי שרק הוא קובע באיזה שעות יחלקו, כמה חלוקות וכמה ימים‬ ‫בשבוע.‬ ‫נ‬ ‫רק בשנה השנייה - 9002 ראינו הבדלים‬ ‫מהותיים בתוצאות. בסיכום הכלכלי של 9002‬ ‫ההבדל בין עבודה שלנו בבית, לבין עלות‬ ‫מרכז המזון היה 21 אגורות לליטר תרומה ב',‬ ‫לפני פחת מבנים וציוד‬ ‫בשנים האחרונות חלה "היסחפות" של משקים לקניית מזון ממרכז מזון‬ ‫חיצוני. לדעתי, הפוך מכל היגיון מקצועי וכלכלי. מדי שנה, התרומה‬ ‫המתקבלת משני מקורות ההזנה גדלה לטובת עשיית האוכל בבית.‬ ‫בכל אתר שאין בו מרכז מזון פנימי יש שרידים של מבנים ישנים כמו‬ ‫שהיה ברפת מנור.‬ ‫לצורך כך, יש להכין תכנית אב, לבנות אותה בשלבים והכי חשוב‬ ‫להתחיל גם כשמספר התאים מינימלי, כי יש לזכור כל השקעה פיזית‬ ‫של מבנה תישאר בשותפות או במשק הבודד. מרכז המזון החיצוני‬ ‫גם כן בונה ומשקיע - המקורות להשקעה מגיעים מקונה המזון המשלם‬ ‫אותה דרך המנה, בהבדל קטן - המבנים שעליהם שילם לא נמצאים‬ ‫אצלו בכלל, ולא נמצאים בספר הרכוש של האגודה.‬ ‫כשנכנסתי לתפקיד ב-7002 זיהיתי מיד שאחד מנושאי השליטה‬ ‫המרכזיים ברפת מנור לא קיים.‬ ‫הסתבר לי שמי שעובר למרכז מזון חיצוני מנתק את עצמו, כמעט‬ ‫מכל מה שקשור להזנה ברפת. הוא לא בקיא במנה שאותה הוא מקבל‬ ‫ומשתנה באופן תדיר, לא יודע מתי מחליפים מזונות ומשנים את הרכב‬ ‫המנה ולעתים קרובות, גם לא יודע מהו מחירה.‬ ‫מצאתי את עצמי מנהל עסק מבלי לשלוט במרכיב ההוצאה הגדול‬ ‫ביותר. וזה למרות שהיה לנו בסיס של מבנים במרכז המזון - 3 בורות‬ ‫תחמיץ, 7 תאים לגרעינים, ללא מתבנים.‬ ‫גילי ליד משטח ההעמסה של שתי עגלות חלוקה‬ ‫דצמבר 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 943‬ ‫43‬