‫ינאי סנדרוביץ‬ ‫‪refet@en-harod.co.il‬‬ ‫רפת מענית‬ ‫מנות, שמתאימות בדיוק לצרכים המיוחדים של הרפת שלנו.‬ ‫ישבנו עם דניאל הוכמן, המדריך האזורי, ועשינו השוואה של תקופה מול‬ ‫תקופה. התייעצנו עם רחל בורושק וקיבלנו ממנה מדדי היוון לבחינה.‬ ‫יותר מאוחר, ביצע דניאל עבודה כוללת באזור על ההבדל בין משקים‬ ‫בשתי השיטות והממצאים שלו היו די דומים.‬ ‫את כל הבדיקות עשינו בשיתוף מנהל מרכז המזון האזורי והכול היה‬ ‫מונח על השולחן. אף אחד לא טען שהנתונים הם אחרים והחשבון‬ ‫שגוי.‬ ‫אחרי שנה וחצי של עבודה בחוץ והרבה בדיקות ובחינות, החלטנו‬ ‫לחזור הביתה ולהיערך להכנה ולחלוקה של כל המנות ברפת. מדהים‬ ‫לראות כמה בליה עוברים מבנים שנשארים ללא שימוש ויש צורך‬ ‫בשיפוצם.‬ ‫חידשנו ציוד, קנינו עגלה מערבלת, טרקטור משומש, שדרגנו את‬ ‫המבנים וחזרנו לעבוד לבד.‬ ‫הפרדה ממרכז המזון הייתה יפה, הודינו לצוות על השירות הטוב‬ ‫שנתנו לנו, כולנו קיווינו שהממ"ז האזורי יצליח גם בהיבט הכלכלי,‬ ‫וזה לא קרה.‬ ‫אני מאמין שמנהל צריך לעשות כדי להשיג את המרב שהענף יכול לתת‬ ‫לבעליו, בוודאי בנושא המזון, שמהווה כמחצית מכלל ההוצאות לייצור‬ ‫חלב. העבודה בבית יותר כלכלית, לי כמנהל יש אפשרות להתאים את‬ ‫המזונות והמנה לצרכים המיוחדים של העדר בבית ולנו היה נכון לחזור‬ ‫לעבודה בבית.‬ ‫כיום אני מנהל את הרפת בעין חרוד איחוד וקונה את המזונות דרך‬ ‫הארגון האזורי שמרכז כוח קנייה גדול ומשיג מחירים טובים מאוד ואף‬ ‫נותן שירות מעולה - הוא חלופה כלכלית ראויה לעבודה עם מרכז מזון‬ ‫חיצוני בקניית מזונות מרוכזים. ‪‬‬ ‫פני שנים הגענו למצב ברפת שהסלף גמר את חייו. לפני קניית סלף‬ ‫חדש החלטנו לבחון חלופות. בחנו כמה אפשרויות כולל החלופה‬ ‫של יציאה למרכז מזון חיצוני. הימים היו תחילת המעבר למרכזי המזון‬ ‫האזוריים, קיבלנו הצעה, וכל הבדיקות שעשינו, הראו שהחלופה של‬ ‫יציאה לממ"ז חיצוני היא הטובה ביותר.‬ ‫היה ברור לנו שמחיר המנה אינו נתון קבוע והוא משתנה מעת לעת,‬ ‫אך קיווינו שהוא ישמור על פער מול החלופה המקומית לאורך זמן.‬ ‫לא הייתה לנו בעיה בתשתיות ברפת וגם לא בכוח האדם המקצועי‬ ‫והשיקול היה כלכלי נטו. התגברתי על המחסום הפסיכולוגי ש"אני יודע‬ ‫טוב יותר מאחרים" את הצרכים של הרפת שלי והשיקול היה קר וענייני.‬ ‫אכן, קיבלנו החלטה לעבור החוצה, אך ליווינו את המעבר בבדיקות‬ ‫שוטפות של הכדאיות לאורך כל התקופה. ד"ר עופר קרול היה התזונאי‬ ‫שליווה אותנו בבית וגם נשאר להכין לנו את המנה בממ"ז החיצוני.‬ ‫העבודה מול מרכז המזון הייתה טובה, היחסים היו מעולים, שקיפות‬ ‫גדולה ושותפות בהתלבטויות. גם השירות שניתן היה טוב ולא היו‬ ‫לנו טענות מיוחדות למרכז המזון באזור. אותן בעיות היו גם אצלנו‬ ‫בעבודה בבית.‬ ‫הערכתי מאוד את המאמץ והשירות הטוב שהם העניקו לכולם וזה היה‬ ‫פרויקט שכולנו רצינו שיצליח.‬ ‫ביצועי הרפת היו טובים והם לא הושפעו מהמעבר החוצה.‬ ‫מחיר המנה התחיל לטפס ודי מהר נוצר פער הפוך לטובת העבודה‬ ‫בבית, על אף הקושי בחישוב כמה מרכיבים כמו פחת, ריבית על‬ ‫המלאים ועוד.‬ ‫ניסינו לבחון את ההשוואה גם לאחר מילוי המחסנים באביב, כאשר‬ ‫הכול טרי וניתן לערוך בדיקה פשוטה יותר. הפער של 2-3 אג' לליטר‬ ‫נשמר לאורך כל הדרך וכמובן, בתוספת היתרון של ההכנה בבית של‬ ‫ל‬ ‫כיסוי בורות התחמיץ בעין חרוד‬ ‫ינאי ביונקייה במענית‬ ‫73‬