‫אודי שהם – סעד, מנהל הרפת‬ ‫‪r0419000@icba.org.il‬‬ ‫המנהל על גשר הפיקוד‬ ‫רפת גבים‬ ‫יש חשיבות שמנהל הרפת ישלוט בהזנה, ילמד את התחום, יקנה את המזונות, ימלא את מלאי המזונות‬ ‫הגסים, יקבע את הרכב המנה ואת מועדי החלוקה וגם יעקוב מקרוב אחר הביצועים.‬ ‫התוצאות הכלכליות לא יאחרו לבוא!‬ ‫משהו דרמתי.‬ ‫חסרה לי השליטה בכל הנושא שמהווה מרכיב מרכזי מאוד ברפת,‬ ‫ובמיוחד בתפיסת ההזנה של רפת סעד, שדוגלת במזון איכותי שמשיא‬ ‫את יעילות ההזנה ביחס מזון-חלב.‬ ‫הפער בעלות בין מרכז המזון החיצוני לבין החלופה לעבוד בבית,‬ ‫הלך וגדל והחלטנו לבחון את החלופה של חזרה הביתה והתארגנות‬ ‫מתאימה ברפת. ב-8002 קיימנו בדיקות והתייעצויות רבות ובכולן‬ ‫ראינו הבדל בעל משמעות בין שתי החלופות. ההשקעות הנחוצות היו‬ ‫סלף, שיפוץ התאים ובורות התחמיץ וכן בניית מתבן חדש.‬ ‫התחלנו את העבודות בנובמבר 9002 מתוך מגמה לסיים אותן לקראת‬ ‫עונת התחמיץ ואכן, השקענו פחות ממיליון שקל בהכנת מרכז המזון‬ ‫מחדש, גייסנו חבר גבים, שעובד ברפת ושעבד בעבר על הסלף‬ ‫ובתחילת מאי השנה התחלנו לעבוד באופן עצמאי, עם כל בעיות‬ ‫ההרצה שנובעות מכניסה לתחום חדש יחסית.‬ ‫הגד"ש של גבים התגייס למשימה של שיתוף פעולה והתחייבות‬ ‫לאספקת מזונות גסים לרפת לאחר שהבין שהרפת לא מנסה לעשות‬ ‫"מחיר" על חשבונו. נקבעה נוסחת תשלום לפי מחיר גרעינים בעונת‬ ‫הקציר. את כל הבדיקות והשקילות עושה הרפת, שמעבירה לגד"ש את‬ ‫כל הסיכומים, לשביעות רצונם של אנשי הגד"ש.‬ ‫אני מיישם בגבים את תפיסת ההזנה המיוחדת של סעד, תנובת החמ"מ‬ ‫נמצאת בעלייה, כך גם התוצאות המקצועיות האחרות כמו שיעור‬ ‫ההתעברות, ניצולת המזון ועוד.‬ ‫אין עדיין סיכומים כלכליים, אבל לתחושתי מאז המעבר הביתה, המצב‬ ‫טוב לאין ערוך ממה שהיה קודם לכן בכל הפרמטרים, שמתבטאים‬ ‫לבסוף גם בתוצאה הכלכלית.‬ ‫יש חשיבות שמנהל הרפת ישלוט בהזנה, ילמד את התחום, יקנה את‬ ‫המזונות, ימלא את מלאי המזונות הגסים, יקבע את הרכב המנה ואת‬ ‫מועדי החלוקה וגם יעקוב מקרוב אחר הביצועים.‬ ‫התוצאות הכלכליות לא יאחרו לבוא.‪‬‬ ‫פת גבים נמצאת בנגב הצפוני בסמוך לעיירה שדרות. מכסת החלב‬ ‫שלה כ-5.3 מיליון ליטר, והיא מאכלסת כ-003 פרות ו-052 עגלות.‬ ‫תנובת החלב ברפת גבוהה יחסית ומגיעה לכ-000,31 ק"ג חמ"מ.‬ ‫בשנת 3002 הביאה הנהלת הקיבוץ יועץ חיצוני לרפת, אשר תפקידו‬ ‫היה לתת הכוונה לרפת ולייעל אותה בדרך להשגת תוצאות כלכליות‬ ‫ראויות. אחת המסקנות הייתה שניהול מרכז המזון לוקה בחוסר ידע‬ ‫ובפחתים גדולים.‬ ‫ר‬ ‫אין עדיין סיכומים כלכליים, אבל לתחושתי‬ ‫מאז המעבר הביתה, המצב טוב לאין ערוך‬ ‫ממה שהיה קודם לכן בכל הפרמטרים,‬ ‫שמתבטאים לבסוף גם בתוצאה הכלכלית‬ ‫גם מרכז המזון היה זקוק לשיפוץ יסודי - תאי המזונות היו מפורקים‬ ‫ברובם, 2 בורות תחמיץ קטנים ואין מתבן כלל, הסלף היה מיושן עם‬ ‫תקלות רבות ועלות אחזקה גדולה מאוד. הנהלת המשק החליטה‬ ‫ב-4002 לבחון מספר חלופות, ביניהן אפשרות יציאה לממ"ז חיצוני‬ ‫בגלל בעיות בכוח האדם ברפת וגם בגלל הצורך בהשקעות גדולות.‬ ‫הם בחנו כמה הצעות ולבסוף החליטו לקבל מזון ממרכז מזון שנמצא‬ ‫בקרבת מקום.‬ ‫בשנת 5002 נעשה ארגון מחדש ברפת בתחום כח האדם.‬ ‫אני באתי מרפת שיש בה עבודה עצמית של חברי הקיבוץ וגם מרכז‬ ‫המזון שמנוהל באופן עצמאי עם מנה מאוד ייחודית והתפיסה המרכזית‬ ‫שונה מאוד ממה שקיים בגבים.‬ ‫מרכז המזון החיצוני עשה מאמצים רבים לשרת את הרפת בצורה‬ ‫מיטבית. שיתוף הפעולה היה טוב, נתנו לי את המנה שרציתי, קיבלנו‬ ‫יחס טוב. ובכל זאת - מישהו אחר קנה את המזונות, ערבל את המנה‬ ‫ושלח אליי ולא אני. היו לי השגות שונות על אופן העבודה אבל לא‬ ‫דצמבר 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 943‬ ‫83‬