‫ישראל עופר - מרכז מזון "יציב" באר טוביה‬ ‫‪israelo@yaziv.co.il‬‬ ‫תגובה ל"החוזרים הביתה"‬ ‫רפתות שקנו ממרכז מזון וחזרו לייצר בעצמם‬ ‫הרפורמה שהביאה לאיחוד רפתות, גרמה להשקעות גדולות ורפתות רבות העדיפו לדחות את ההשקעה‬ ‫במרכז מזון (הקלה - זמנית? - על נטל ההשקעה והניהול) ולקנות בלילים ממרכז מזון גדול. סיכומים‬ ‫כלכליים אזוריים מראים, לכאורה, יתרון למשקים בעלי מרכז מזון עצמי לפיכך, יש הממליצים באופן פסקני‬ ‫וגורף לעבור לעשיית מזון "בבית". האומנם כך?‬ ‫ולכן יש לשקול אחסון שחתות וקש בבית, מה שעשוי גם להקנות‬ ‫ביטוי ליתרונות הגד"ש, ולצמצם הובלות לפרמיקסים בלבד.‬ ‫אמר שלי בנושא, פורסם במשק הבקר והחלב חוברת 343 דצמבר‬ ‫9002, והקורא מוזמן לעיין בו. להלן אתייחס בקצרה לכמה‬ ‫נושאים שראוי לטעמי שיודגשו.‬ ‫ההזנה ברפת‬ ‫מ‬ ‫מהם יתרונותיו של מרכז מזון גדול?‬ ‫במאמר שהזכרתי מניתי יתרונות פוטנציאליים למרכז המזון הגדול,‬ ‫כגון: כח קנייה; מגוון מזונות; קיצור חיי מדף במזונות לוואי; צמצום‬ ‫בפחת; יכולת התמחות, בקרת איכות; ועוד. תזרים המזומנים בעבודה‬ ‫עם מרכז מזון - אין נוח ממנו - בלי "פיקים" של מלאים. גם ניהול‬ ‫המלאים הוא פשוט יחסית.‬ ‫חסרונותיו הכלכליים של מרכז המזון המסחרי‬ ‫1. הרווח - הרווח הוא יעד לגיטימי של המוכר - אולם מה שיעורו? כאן‬ ‫אין "אמת" אחת. שיעור הרווח עשוי להיות מושפע מחריפותה של‬ ‫התחרות.‬ ‫אינני סבור שהמציאות שבה רפת קונה בלילים ממרכז מזון מכתיבה‬ ‫"ניתוק" מהרכב המנה והמחיר. יתרה מזו - אסור שכך יהיה! תחת‬ ‫זאת ראוי שמרכז הרפת והתזונאי הנבחר על ידו - הם שיקבעו‬ ‫את הרכב המנה, כאשר ידועים מחירי החומרים (וניתן להשוותם‬ ‫למחירי השוק) וגלויה העלות שמרכז המזון מוסיף עבור הוצאות‬ ‫תפעול + רווח. אם למשל, הנוסחה אומרת עלות החומרים + 55‬ ‫₪ לטון - הרי שניתן לחשב כמה למנה (או לליטר) עלה התפעול +‬ ‫הרווח.‬ ‫2 ההובלה ממרכז המזון אל הרפת - כאן - יש משמעות רבה למרחק‬ ‫שבין שני האתרים וכן לאופן הביצוע. למשל - ההובלה במשאיות‬ ‫שמחלקות באבוסים צברה תנופה "על גלגלי הנוחיות" - אלא שדרך‬ ‫זו לביצוע המטלה הינה יקרה ובשום אופן איננה בלעדית.‬ ‫המציאות הינה מורכבת ומאפשרת פתרונות מגוונים (במיוחד‬ ‫כשהרפת רחוקה).‬ ‫אילו הייתי רפתן שקונה ממרכז מזון - הייתי מעדיף משאית רגילה‬ ‫שפורקת אצלי (עדיף אגב - אחה"צ!). השארת החלוקה בבית -‬ ‫מאפשרת תזמון מיטבי של החלוקה באבוסים (עם ריבוי חלוקות‬ ‫בקיץ) וחיסכון כספי ניכר.‬ ‫בבלילי היבשות והעגלות - ההובלה מתייקרת (בשל נפחי הבלילים)‬ ‫אילו הייתי רפתן שקונה ממרכז מזון – הייתי‬ ‫מעדיף משאית רגילה שפורקת אצלי (עדיף‬ ‫אגב – אחה"צ!). השארת החלוקה בבית –‬ ‫מאפשרת תזמון מיטבי של החלוקה באבוסים‬ ‫(עם ריבוי חלוקות בקיץ) וחיסכון כספי ניכר‬ ‫ישנם גם נתוני יסוד שמקנים יתרון (או שלא) - כגון מיקומו של מרכז‬ ‫המזון ביחס למקורות המזון (נמלים, שדות המספוא - תחמיצים‬ ‫ושחתות) וכן מרחק ההובלה אל הרפת.‬ ‫יתרונות אלו - אינם מובטחים, הם תלויים בגורם האנושי - בהקפדה‬ ‫ובניהול. מרכז מזון גדול ייתכן שינוהל ברשלנות, ולרפת כלשהי "מותר"‬ ‫להתנהל למופת.‬ ‫האבסה עצמית‬ ‫מי שמאביס באופן עצמי מתחייב לניהול ברמה גבוהה, וחייב בצוות‬ ‫שיכול להתמודד עם המעמסה. ועדיין - יהיו חסרונות מובנים‬ ‫דצמבר 0102‬ ‫משק הבקר והחלב 943‬ ‫24‬