ישראל עופר - מרכז מזון "יציב" באר טוביה
israelo@yaziv.co.il
תגובה ל"החוזרים הביתה"
רפתות שקנו ממרכז מזון וחזרו לייצר בעצמם
הרפורמה שהביאה לאיחוד רפתות, גרמה להשקעות גדולות ורפתות רבות העדיפו לדחות את ההשקעה במרכז מזון (הקלה - זמנית? - על נטל ההשקעה והניהול) ולקנות בלילים ממרכז מזון גדול. סיכומים כלכליים אזוריים מראים, לכאורה, יתרון למשקים בעלי מרכז מזון עצמי לפיכך, יש הממליצים באופן פסקני וגורף לעבור לעשיית מזון "בבית". האומנם כך?
ולכן יש לשקול אחסון שחתות וקש בבית, מה שעשוי גם להקנות ביטוי ליתרונות הגד"ש, ולצמצם הובלות לפרמיקסים בלבד. אמר שלי בנושא, פורסם במשק הבקר והחלב חוברת 343 דצמבר 9002, והקורא מוזמן לעיין בו. להלן אתייחס בקצרה לכמה נושאים שראוי לטעמי שיודגשו.
ההזנה ברפת
מ
מהם יתרונותיו של מרכז מזון גדול?
במאמר שהזכרתי מניתי יתרונות פוטנציאליים למרכז המזון הגדול, כגון: כח קנייה; מגוון מזונות; קיצור חיי מדף במזונות לוואי; צמצום בפחת; יכולת התמחות, בקרת איכות; ועוד. תזרים המזומנים בעבודה עם מרכז מזון - אין נוח ממנו - בלי "פיקים" של מלאים. גם ניהול המלאים הוא פשוט יחסית.
חסרונותיו הכלכליים של מרכז המזון המסחרי
1. הרווח - הרווח הוא יעד לגיטימי של המוכר - אולם מה שיעורו? כאן אין "אמת" אחת. שיעור הרווח עשוי להיות מושפע מחריפותה של התחרות. אינני סבור שהמציאות שבה רפת קונה בלילים ממרכז מזון מכתיבה "ניתוק" מהרכב המנה והמחיר. יתרה מזו - אסור שכך יהיה! תחת זאת ראוי שמרכז הרפת והתזונאי הנבחר על ידו - הם שיקבעו את הרכב המנה, כאשר ידועים מחירי החומרים (וניתן להשוותם למחירי השוק) וגלויה העלות שמרכז המזון מוסיף עבור הוצאות תפעול + רווח. אם למשל, הנוסחה אומרת עלות החומרים + 55 ₪ לטון - הרי שניתן לחשב כמה למנה (או לליטר) עלה התפעול + הרווח. 2 ההובלה ממרכז המזון אל הרפת - כאן - יש משמעות רבה למרחק שבין שני האתרים וכן לאופן הביצוע. למשל - ההובלה במשאיות שמחלקות באבוסים צברה תנופה "על גלגלי הנוחיות" - אלא שדרך זו לביצוע המטלה הינה יקרה ובשום אופן איננה בלעדית. המציאות הינה מורכבת ומאפשרת פתרונות מגוונים (במיוחד כשהרפת רחוקה). אילו הייתי רפתן שקונה ממרכז מזון - הייתי מעדיף משאית רגילה שפורקת אצלי (עדיף אגב - אחה"צ!). השארת החלוקה בבית - מאפשרת תזמון מיטבי של החלוקה באבוסים (עם ריבוי חלוקות בקיץ) וחיסכון כספי ניכר. בבלילי היבשות והעגלות - ההובלה מתייקרת (בשל נפחי הבלילים)
אילו הייתי רפתן שקונה ממרכז מזון – הייתי מעדיף משאית רגילה שפורקת אצלי (עדיף אגב – אחה"צ!). השארת החלוקה בבית – מאפשרת תזמון מיטבי של החלוקה באבוסים (עם ריבוי חלוקות בקיץ) וחיסכון כספי ניכר
ישנם גם נתוני יסוד שמקנים יתרון (או שלא) - כגון מיקומו של מרכז המזון ביחס למקורות המזון (נמלים, שדות המספוא - תחמיצים ושחתות) וכן מרחק ההובלה אל הרפת. יתרונות אלו - אינם מובטחים, הם תלויים בגורם האנושי - בהקפדה ובניהול. מרכז מזון גדול ייתכן שינוהל ברשלנות, ולרפת כלשהי "מותר" להתנהל למופת.
האבסה עצמית
מי שמאביס באופן עצמי מתחייב לניהול ברמה גבוהה, וחייב בצוות שיכול להתמודד עם המעמסה. ועדיין - יהיו חסרונות מובנים
דצמבר 0102
משק הבקר והחלב 943
24