‫ממשק צינון‬ ‫ישראל פלמנבאום - ‪israflam@inter.net.il‬‬ ‫רן סולומון - אמבר‬ ‫‪rans@ambar.co.il‬‬ ‫צינון פרות וניצולת מזון‬ ‫צינון פרות בקיץ חיוני לא רק כדי למנוע את הירידה בתנובת החלב, במוצקים ובהתעברות, אלא גם מונע‬ ‫את הירידה בניצולת המזון שיש לה השפעה כלכלית בעלת משמעות. הנושא נחקר בעולם ולאחרונה גם‬ ‫בארץ והוכח שוב עד כמה חשובה פעולת צינון הפרות בכל הקיץ‬ ‫טבלה 1 - צורכי האנרגיה לקיום של פרה בתנובה של 72 ק"ג חלב ליום‬ ‫הנחשפת לטמפרטורות סביבה שונות, כאחוז מצרכי האנרגיה לקיום‬ ‫בתנאי "נוחות תרמית" (02 מעלות צלסיוס)‬ ‫צורכי האנרגיה לקיום,‬ ‫טמפ' סביבה (‪)C‬‬ ‫אחוז מהצרכים בטמפ' ‪20°C‬‬ ‫%151‬ ‫01 -‬ ‫%011‬ ‫0‬ ‫%001‬ ‫02‬ ‫%111‬ ‫03‬ ‫%021‬ ‫53‬ ‫%231‬ ‫04‬ ‫בתנאי הקיץ הישראלי, תיחשב עלייה של %52 בצרכי האנרגיה לשם‬ ‫קיום הגוף של הפרות החולבות לסבירה.‬ ‫אם אכן נתון זה נכון, הרי שבפרה הישראלית גבוהת התנובה, האוכלת‬ ‫מזון ברמה של כארבע כפולות קיום, צפויה ניצולת המזון הכוללת‬ ‫(לקיום ויצור החלב) בתנאי עומס החום הקיצי וללא צינון, לרדת‬ ‫בשיעור שנע בין %5 ל-%01 בהשוואה לייצור החלב בתנאי "נוחות‬ ‫תרמית".‬ ‫הקיץ וניצולת המזון‬ ‫נזקי הקיץ הם כידוע רבים. עד לאחרונה מנינו בעיקר את הפחיתה‬ ‫בתנובה, בהרכב ובאיכות החלב וכן את הפגיעה בכושר ההתעברות של‬ ‫הפרות. לעתים נסב הויכוח בין אנשי המקצוע לגבי מה גורם לנזק רב‬ ‫יותר, הירידה בתנובה או בהתעברות. אולם, כולנו התעלמנו מנתונים‬ ‫שכבר התפרסמו לפני יותר משלושים שנה ואשר הצביעו על נזק נוסף,‬ ‫משמעותי בהיקפו, אשר ככל הנראה, מהווה את אחד מגורמי הנזק‬ ‫הכלכלי העיקריים של חום הקיץ על יעילות ענף החלב. מדובר בירידה‬ ‫הקיצית בניצולת המזון של הפרות, ירידה שחלה ככל הנראה, על‬ ‫מרבית הפרות מניבות החלב בעדר ולמשך כל תקופת החשיפה לתנאי‬ ‫"עומס החום". היקף הנזק מושפע ככל הנראה מגובה תנובת הפרות‬ ‫ועוצמת "עומס החום", שאליה נחשפות הפרות משך תקופת הקיץ.‬ ‫בפרה הישראלית גבוהת התנובה, האוכלת‬ ‫מזון ברמה של כארבע כפולות קיום, צפויה‬ ‫ניצולת המזון הכוללת (לקיום ויצור החלב)‬ ‫בתנאי עומס החום הקיצי וללא צינון, לרדת‬ ‫בשיעור שנע בין %5 ל- %01 בהשוואה לייצור‬ ‫החלב בתנאי "נוחות תרמית"‬ ‫מהספרות העולמית‬ ‫פרסום ראשון בנושא היה בחוברת מיוחדת של מועצת המחקר‬ ‫האמריקאית ‪ NRC‬בשנת 1891, שעסקה בקשר שבין האקלים ליצרנות‬ ‫בע"ח של המשק החקלאי. בטבלה 1, שנתוניה לקוחים מפרסום זה,‬ ‫מוצגים נתוני צריכת ח"י בפועל כאחוז מהצריכה בתנאי "נוחות‬ ‫תרמית".‬ ‫מהמוצג בטבלה 1 אנו יכולים ללמוד כי, להימצאות הפרה בטמפרטורות‬ ‫סביבה נמוכות או גבוהות מתחום ה "נוחות התרמית" (תחום שבין 5‬ ‫ל-02 מעלות צלסיוס) יש "מחיר" אנרגטי הנובע בחלקו, מהפניית חלק‬ ‫מהאנרגיה הנצרכת במזון לשם הפעלת מנגנוני הפגת חום וכן, משינויים‬ ‫במטבוליזם הכללי של הפרה. על בסיס המוצג בטבלה ניתן להניח כי,‬ ‫צינון מעל התאים בבית אלפא‬ ‫56‬