כלכלה וניהול
רן סולומון - "אמבר" מכון תערובת ומרכזי מזון
rans@ambar.co.il
מתי להוציא פרה
נמוכה תנובה?
במסגרת מדיניות אחזקת "כל זנב" ברפת, מן הראוי לעשות את החשבון הנכון, מתי הפרה מפסיקה להיות כלכלית. מחד - ברכיב ההכנסות, תנובת החלב אמנם נמוכה, אך לרוב תנובת החמ"מ גבוהה באופן ניכר. מאידך - ברכיב ההוצאות, צריכת המזון בפועל גבוהה יותר מזו הנדרשת לייצור החלב או החמ"מ
ולא הייתה נשארת בעדר. כידוע, בתנאי צפיפות, קורה לא אחת, שהפרה המייצרת 02 ליטר ליום, מפריעה לפרה של ה-05 ליטר לייצר 55 ליטר. כל רפתן המכיר את פרותיו ומגבלות השטח בסככות, אמור להכיר את הנקודה שבה הצפיפות גורמת נזקים ממשיים. אולם, חשוב להדגיש את הנעלמים וסימני השאלה בגישה זו של "להחזיק כל זנב המשלם את עצמו", לכאורה, או במילים אחרות, לעשות את התחשיב הנכון מתי הפרה עדיין כדאית. הנעלם החשוב ביותר במשוואה זו הוא "צריכת המזון הפרטנית" של הפרה הנבחנת. הוצאה זו היא החשובה ביותר בסל ההוצאות, וחשובה עוד יותר בהוצאות הפרה השולית (זו הנשארת בעדר כיצרנית חלב חריג, מעבר למכסה); מכורח המציאות של האבסה קבוצתית, צריכת המזון הפרטנית היא מהפרמטרים היחידים ברפת הישראלית המודרנית אשר לא ניתן למדידה ישירה, אלא להערכה בלבד. חשוב לציין - לא ניתן להפיל את הערך של ח"י לליטר חלב, המתקבל כערך ממוצע של הרפת כולה, על אותן פרות נמוכות תנובה, בעת חישוב הכדאיות, משום שיעילות הייצור של פרות נמוכות תנובה, נמוכה בהרבה מזו של גבוהות תנובה: חלקו של הקיום מסך הצרכים התזונתיים גבוה בפרות נמוכות תנובה וכן, אותן פרות מוסיפות משקל גוף שהיעילות האנרגטית לייצורו פחותה משמעותית מזו של ייצור חלב. ראוי לציין, שנמוכות התנובה "המתפטמות", במיוחד הרזות שביניהן, מוסיפות גם דרגת סיווג (במיוחד פרות רזות יחסית), אשר בעת המכירה יכולה לעלות את המחיר של ק"ג משקל חי.
רקע: הקיץ הקשה של 0102
בחודשים האחרונים של שנת 0102 ותחילת 1102, ענף החלב בישראל משדר סימני מחסור בחלב. הקיץ האחרון שהיה קשה במיוחד, לא סייע לענף באספקת הביקושים: בחלק ניכר מהמשקים, הפרות שהמליטו בחודשים יולי, אוגוסט וספטמבר יצרו ב-03, 06, ו-09 יום הראשונים לאחר המלטתם 2-3 ק"ג פחות בהשוואה לשנה קודמת (9002 - קיץ מתון יחסית). במשקים שבהם הצינון היה אינטנסיבי ומיטבי, בתכנון ובהפעלה השוטפת - ערכים אלו היו קטנים יותר; מאידך - במשקים שבהם הצינון לא היה כלל (נדיר) או שלא הופעל מיטבית (יותר שכיח) - הפער בהשוואה לשנים עברו היה גדול יותר.
כידוע, בתנאי צפיפות, קורה לא אחת, שהפרה המייצרת 02 ליטר ליום, מפריעה לפרה של ה-05 ליטר לייצר 55 ליטר. כל רפתן המכיר את פרותיו ומגבלות השטח בסככות, אמור להכיר את הנקודה שבה הצפיפות גורמת נזקים ממשיים
בהקשר זה, כל משק יכול לבדוק את ביצועיו לגבי המלטות הקיץ האחרון, בדוח אשר קיים בתכנת נעה: חלב-כללי-דוח ייצור חלב לפי המלטה (יש להכניס את תאריכי ההמלטות כמוזכר לעיל). אותן פרות אשר המליטו בקיץ ולא מימשו את שיא החלב הפוטנציאלי, יש לשער שגם תנובת החלב שלהן בסתיו ובחורף הייתה נמוכה מהרגיל.
נוסחה לחיזוי צריכת מזון פרטנית של פרה או של קבוצת פרות
נשאלת השאלה כיצד ניתן להעריך את צריכת המזון של הפרה ככלל, וזו נמוכת התנובה בפרט, על מנת לחשב את נקודת האיזון שלה? ה- NRCהאחרון, שיצא בשנת 1002, הכיל נוסחה חשובה ביותר שלא הייתה קיימת במהדורות הקודמות, והיא נוסחת חיזוי צריכת מזון על
מחזיקים כל זנב
לאור התשלום האטרקטיבי לחלב חריג, חלק ניכר מהרפתות החזיק בשנה החולפת, ומחזיק גם כיום, "כל זנב פרה" אשר למיטב הערכת מרכז הרפת, עדיין מכסה את הוצאותיה, ואשר בתנאים אחרים ייתכן
פברואר 1102
משק הבקר והחלב 053
06