‫ביקורת חלב‬ ‫יאיר זליגר, יוסי מלול‬ ‫‪Hmb-yair@icba.org.il‬‬ ‫בסיס איסוף הנתונים‬ ‫ביקורת החלב נוסדה כאגודה בעפולה ב-4391 על ידי 91 משקים שיתופיים מעמק יזרעאל ומעמק הירדן‬ ‫ובי"ס חקלאי אחד - נהלל. תנובת החלב הגבוהה ביותר בשנה הראשונה, הייתה של מרחביה - 598,5‬ ‫עם 222 ק"ג שומן (%57,3). ומאז עברה הביקורת גלגולים רבים. באופק הרחוק מתחילים להבחין בחלופה‬ ‫הטכנולוגית לביקורת המוכרת‬ ‫נתונים גסים יחסית, ובחלק מהפרמטרים יש גם השוואה לשנה‬ ‫קודמת. כל אחד יכול להשוות את הרפת לביצועי האחרים וגם על‬ ‫פני שנים, בתנאים המיוחדים שלו, עם כל הזהירות המתבקשת.‬ ‫טבלה 1. משקי רפת בביקורת חלב‬ ‫סה"כ‬ ‫996‬ ‫772‬ ‫679‬ ‫משפחתי‬ ‫535‬ ‫772‬ ‫218‬ ‫שיתופי‬ ‫461‬ ‫461‬ ‫ביקורת‬ ‫לא בביקורת‬ ‫סה"כ‬ ‫איר זליגר, מנהל ביקורת החלב בהתאחדות מתאר את חשיבות‬ ‫הביקורת גם בעידן הטכנולוגי- דיגיטלי של היום ומגיע למסקנה‬ ‫שייקח עוד הרבה זמן עד שיוכלו לוותר על הביקורת המקובלת.‬ ‫בין לבין, יש אנשים שעובדים בביקורת והם עוברים תמורות גדולות.‬ ‫שתי מטרות יש לה לביקורת החלב‬ ‫• ברמת הרפת הבודדת - לבצע השוואה בין הפרות בעדר - כמויות‬ ‫חלב, רכיבים, סומטיים. הרפתן עם אמצעי הזיהוי המשוכללים של‬ ‫חברות ציוד החליבה, יכול לשלב את הרכיבים וכך יש לו אינדקס‬ ‫אמתי להשוואה.‬ ‫כבר ברמת הרפת עושה המערכת הממוחשבת, התאמות מידיות‬ ‫שמתחשבות במספר התחלובה, בתורשתיות, באומדן הורשה עתידי‬ ‫וכמובן, בפוריות. זו מערכת אינטגרלית שמתבססת על ביקורת‬ ‫החלב.‬ ‫• ברמת ענף הרפת - דוח השוואתי בין המשקים לפי מגזרים ולפי‬ ‫אזורים. ברמה הארצית יש דוחות שיוצאים פעם בשנה ונותנים‬ ‫י‬ ‫בעבר לא היה ערך כלכלי לחלבון וגם לא מדדו‬ ‫איכות, אך בעשורים האחרונים מחיר הרכיבים‬ ‫גבוה מאוד ונוסחת החמ"מ בעלת משמעות,‬ ‫ולכן אין להסתפק במדידת חלב בלבד‬ ‫חשיבות הביקורת הפרטנית‬ ‫בעבר לא היה ערך כלכלי לחלבון וגם לא מדדו איכות, אך בעשורים‬ ‫האחרונים מחיר הרכיבים גבוה מאוד ונוסחת החמ"מ בעלת משמעות,‬ ‫ולכן אין להסתפק במדידת חלב בלבד. ברפת קטנה וגדולה, עלייה‬ ‫ברמת הסומטיים היומית יכולה להיות אינדיקציה על בעיה בפרה אחת‬ ‫או ביותר פרות. יש פרסים ואף קנסות גבוהים וזה מלחיץ את הרפתנים‬ ‫ויש מהם שאף מבקשים להקדים את הביקורת כדי לזהות את הבעיה.‬ ‫גם שינויי הזנה ובעיקר בתקופות המעבר עשוי להשפיע וגורם לשינויים‬ ‫ברכיבים וחשוב להיות עם אצבע על הדופק.‬ ‫שני גורמים משפיעים על תוצאות הביקורת‬ ‫• מבקר החלב - שלוקח את הדגימות‬ ‫• הציוד שבאמצעותו לוקחים את הדגימה.‬ ‫מבקרי החלב 1102‬ ‫אפריל 1102‬ ‫משק הבקר והחלב 153‬ ‫41‬