‫שמואל יעקבי - מבקר חלב גמלאי‬ ‫יוסי מלול - משק הבקר והחלב‬ ‫‪hmb-malul@icba.org.il‬‬ ‫ביקורת ללא גבולות‬ ‫מבקרי חלב הם עם מיוחד שעושים עבודת שגרה בשירות הרפתנים, במשך עשרות שנים, ובתנאים ממש‬ ‫לא נוחים. כך היה תמיד ובעבר אף הרבה יותר קשה - ממש חלוציות וכיבוש שממה. שמואל יעקבי, תימני‬ ‫חביב, מוותיקי המבקרים, היה מרכז ועד העובדים בתחילת דרכי בהתאחדות. שמחתי לפגוש אותו שוב‬ ‫ולשמוע את הסיפורים על ביקורת החלב של פעם ובעיקר על חייהם של המבקרים ובני משפחתם‬ ‫אפרים היה איש חזק, יזרעאלי מתל יוסף היה מרכז הביקורת, היו כ-61‬ ‫מבקרים ואחר כך זה עלה ל-52".‬ ‫העבודה בביקורת חלב הייתה מתישה וכך גם תנאי העבודה, זה דמה‬ ‫לדפוסי העבודה של הרפתנים בעשורים הראשונים למדינה.‬ ‫כל השבוע נסעו ממשק למשק, בהתחלה עם קטנועים ואילו שמואל‬ ‫נסע בטרמפים, "כדי להגיע לרביבים הייתי מגיע לבאר שבע חצי שעה‬ ‫לפני הדואר-נע ואיתו הגעתי למשק. ידעתי מתי הטרמפים יוצאים והם‬ ‫היו מעבירים אותי ממשק למשק - מרביבים למשאבי שדה ומאורים‬ ‫לצאלים."‬ ‫נולדתי ב-6391 בתימן ובשנת 9491 עליתי לישראל, תחילה היינו‬ ‫בעתלית ואחר כך בבית ספר שפיה, בית ספר חקלאי שלימד חקלאות‬ ‫ונתמך על ידי הדסה הצעירה. המנהלים שלו הגיעו מאמריקה והיו בו‬ ‫ילדי עולים בצד ילדים ישראלים מעדות שונות. ההורים גרו במגדיאל‬ ‫שליד רמתיים, הוד השרון. היו לי 4 אחים צעירים ו-5 נשואים שחלקם‬ ‫עלו לארץ ישראל עוד ב-24. כך נשארתי בשפיה עד 3591".‬ ‫את עבודתו בביקורת חלב התחיל עוד לפני השירות הסדיר, במשך 8‬ ‫חודשים. יהודה שובלי היה המבקר הראשון שהתחיל ב-0591 קלט אותו‬ ‫וניתן היה להתחיל לעבוד לפני הצבא.‬ ‫בצבא שירת בגולני ואחר כך בשריון והשירות הסדיר היה שנתיים.‬ ‫"אחרי השירות הצבאי, באתי ליהודה ולמזכיר ההתאחדות והייתי‬ ‫בסדר עם אפרים שמאראגאד, מזכיר ההתאחדות, שישבה אז בכמה‬ ‫חדרים ברח' מזא"ה בתל-אביב.‬ ‫"‬ ‫בשנים הראשונות בדקו שומן וכמות חלב‬ ‫בלבד, הייתה צנטריפוגה ידנית בכל משק.‬ ‫המבקרים סחבו איתם את המבחנות,‬ ‫בוטירומטרים, פיפטות‬ ‫בשנים הראשונות בדקו שומן וכמות חלב בלבד, הייתה צנטריפוגה‬ ‫ידנית בכל משק. המבקרים סחבו איתם את המבחנות, בוטירומטרים,‬ ‫פיפטות. ישנו בקיבוצים כמעט כל השבוע, עבדו גם בשבתות ובחגים‬ ‫כדי להספיק. היו רפתות עם 04 פרות ואחרות עם 001, החליבה במכונה‬ ‫ניידת.‬ ‫"החליבה נמשכה 3-4 שעות, 3 חליבות ביום, אחר כך בדיקת שומן של‬ ‫3 חליבות - 11 סמ"ק עם פיפטה. על ידי היו כדי חלב ואליהם שפכנו‬ ‫את החלב.‬ ‫הרפתנים חלבו ביד, העברנו לדלי ולמשקל שמאופס, שפכנו לכד של‬ ‫03 ליטר ושמנו בקירור, בארגז עם מים. יש מקומות שהרפתן הביא לי‬ ‫שמואל יעקבי‬ ‫אפריל 1102‬ ‫משק הבקר והחלב 153‬ ‫42‬