‫עופר קרול‬ ‫‪ofer1939@netvision.net.il‬‬ ‫תהפוכות בהזנה‬ ‫פרות רבות מדי הוחזקו ברפת והגדילו צפיפות, שחיקה במחיר החלב שגרמה לירידה ברווחיות, איכות‬ ‫מספוא לא מספקת ובסך הכול שנה די בינונית בתוצאות. החורף הנוכחי לא מטיב עם איכות המזון הגס‬ ‫ועל אף זאת אסור לוותר עליה וייתכן ויש צורך בתכנון מוגבר של יותר מספוא קיצי‬ ‫קבלת ההחלטות. גם אותם משקים שבחרו לייצר לעצמם, כדאי‬ ‫שישקיעו יותר בהקמת מתקנים לאחסון מספוא (תחמיצים ומזונות‬ ‫מרוכזים מיובאים כאחד). אותם משקים חייבים למצוא דרכים נכונות‬ ‫לבקרה על כל הוצאות תפעול מרכז המזון שלהם, מאחר ולהערכתי,‬ ‫קיימות בנושא כלכלי חשוב זה יותר מדי אשליות.‬ ‫מעבר למספוא השגרתי של תחמיץ, חציר ורכיבי תערובת, יש בנמצא‬ ‫לא מעט מזונות לוואי שחייבים למצוא להם שימוש ואפילו תוך לחץ‬ ‫על המדינה לתמיכה במזונות אלו מאחר וזו אחת הדרכים החשובות‬ ‫לטיפול בכל אלו המלעיזים על הענף, כי אין כמו הרפת לטיפול נכון‬ ‫בפסולות אורגניות. הבעיה, בכלכלה "החופשית" שלנו, הפסולות‬ ‫נמכרות במחירים תואמי מזונות "שגרתיים" מקבילים, קליפות אין‬ ‫מספיק כי הענף בירידה - שאריות מחלבות ותעשיות המזון חייבות‬ ‫להגיע לצריכה ברפת ולא לצינורות הביוב.‬ ‫ב-0102, כמו גם בשנים עברו ובאלו שעוד יבואו, חייבים לשמור על‬ ‫נוחות הפרות, לעמוד בפני הפיתויים של פרות "שוליות" במיוחד,‬ ‫אם אין די מקום ברפת ובעיקר לא לחסוך בעגלות התחלופה (עגלות‬ ‫"מיותרות" להעביר לפיטום), כי זו ההשקעה החשובה והרווחית ביותר.‬ ‫לא לחסוך באיזון המנה ולא לפחד מחומרים "יקרים" שניתנים לאחר‬ ‫שיקול דעת, מאחר ומחיר המנה זהו רק רכיב אחד, חשובה ממנו עלות‬ ‫המנה וזה יושג ע"י מנה מאוזנת והרכב עדר נאות.‬ ‫0102 הייתה שנה לא קלה בגלל איכות וכמות המספוא (וזה לא הולך‬ ‫להיות קל יותר) וכן בגלל עליית המחירים שלא לוותה בעלייה מקבילה‬ ‫במחיר החלב. תוספת פרות ללא תוספת ושיפור תנאי השיכון, ייתכן ויצא‬ ‫שכרה בהפסדה.‬ ‫החורף הנוכחי מתחיל מאוחר וייתכן שהחיטה אשר תצמח לא תצבור‬ ‫מספיק ימי גידול והרצון להרבות ביבול יפגע באיכות הצפויה. אם‬ ‫לדעתי תשאלו, אסור לוותר על האיכות ולא יהיה מנוס מהעלאת‬ ‫שיעורי המספוא הקיצי בסל המזונות שלנו. ‪‬‬ ‫שנה שחלפה הייתה עתירת תהפוכות. ב-8002 היה ייצור "חופשי"‬ ‫ורבים לא הקפידו על מבנה העדר. ב-9002 לחצו על המכסות,‬ ‫השתנה התהליך והעדרים קטנו. ב-0102 שוב מכסה "חופשית" ואין‬ ‫מספיק פרות מתאימות. התוצאה יותר צפיפות, עלייה במחיר הבשר‬ ‫וירידה בתנובה הממוצעת. לא שתנובה ממוצעת כל כך חשובה, אבל‬ ‫יש בזה מדד להתנהגות, לתחלואה ובהזנה - לירידה בנצילות המזון.‬ ‫יותר פרות "כלכליות" המייצרות 81-02 ק"ג חלב, יחד עם עלייה‬ ‫משמעותית במחירי המזון, תוך כדי פגיעה בנצילות המזון מהווה גורם‬ ‫בעל חשיבות ברווחיות הענף.‬ ‫ה‬ ‫ב-0102 חווינו תהליך, שאופייני לשנים של‬ ‫עליות מחירים, והוא פיגור בעדכון מחיר‬ ‫המטרה ומכאן פגיעה נוספת ברווחיות‬ ‫שכנראה תבוא לידי ביטוי בסיכומים הכלכליים‬ ‫שייעשו בקרוב‬ ‫ב-0102 לא רק שעלה מחיר המזון הקנוי מעבר לים אלא שלזה נוספה‬ ‫עצירת הגשמים ובעקבותיה מחסור במזון גס ובעיקר מזון גס איכותי.‬ ‫לזה מתוסף התהליך של מעבר שטחי מספוא למטעים והתוצאה - פחות‬ ‫שטח ומים ומכאן, כשאנו לקראת אביב 1102 צפויה עלייה במחירי‬ ‫המזון הגס וזה ללא קשר למזג האוויר הצפוי בחורף הקרוב.‬ ‫ב-0102 חווינו תהליך, שאופייני לשנים של עליות מחירים, והוא פיגור‬ ‫בעדכון מחיר המטרה ומכאן פגיעה נוספת ברווחיות שכנראה תבוא‬ ‫לידי ביטוי בסיכומים הכלכליים שייעשו בקרוב.‬ ‫לא ראינו בשנה זו תנועת לקוחות גדולה, אל ומאת מרכזי המזון‬ ‫הגדולים וכנראה שהגענו לשווי משקל בנושא זה. יחד עם זה, חובה על‬ ‫המשקים שרוכשים מזון ממרכזי המזון להיות יותר מעורבים בתהליכי‬ ‫אפריל 1102‬ ‫משק הבקר והחלב 153‬ ‫25‬