‫במכון לחקר בעלי חיים‬ ‫מנהל המחקר החקלאי‬ ‫במערכות המחקר בענף התבצעה פעילות מחקרית ענפה, גם במהלך השנה האחרונה. המכון לחקר בעלי‬ ‫חיים במנהל המחקר החקלאי בבית דגן, בניהולו של ד"ר שוקי מירון, הוציא ריכוז מחקרים שבוצעו בסיוע‬ ‫קרן המחקר של מועצת החלב והתקדמו בשנה האחרונה עם סיכויי יישום ברפתות שלנו בשנים הקרובות‬ ‫כחלופה לתחמיץ חיטה על מדדי הייצור בפרות חלב. ירק הספלריה‬ ‫נקצר בקומביין נקצץ ועורבב כמזון גס בלעדי במנת חולבות עם רכיבי‬ ‫בליל להחמצה ישירה במארזי פוליאתילן. מארזי בלילי הביקורת הכילו‬ ‫תחמיץ חיטה כמזון גס בלעדי. נמצא יתרון קטן לפרות שאכלו בליל‬ ‫מוחמץ המכיל ספלריה, בייצור חמ"מ וחלבון חלב (9.13 ק"ג ו-%47.2,‬ ‫בהתאמה) בהשוואה לפרות שאכלו בליל מוחמץ שהכיל תחמיץ‬ ‫חיטה (3.03 ק"ג ו-%85.2, בהתאמה). לא נמצאו הבדלים מובהקים בין‬ ‫הקבוצות בצריכת הבליל ובנעכלות מרכיביו.‬ ‫לצורך בחינת הערך התזונתי של שחת ספלריה, כחלופה לשחתות‬ ‫קטנית ודגן, נקצרה הספלריה בשלב של התחלת פריחה, והוקמלה‬ ‫בשדה למשך שבוע. לאחר הקמלה וגיבוב, נארזה הספלריה במכבש‬ ‫מקצץ בחבילות שחת.‬ ‫קבוצת הביקורת ברפת קדם שמנתה 09 חולבות הואבסה בבליל משקי‬ ‫שהכיל %51 מהח"י שחת בקיה-תלתן ושחת חיטה למשך 03 יום, ואילו‬ ‫קבוצת הניסוי (09 חולבות) הואבסה בבליל דומה שבו שחת ספלריה‬ ‫הוכללה בשיעור של %51 מהמנה כחלופה לשחתות הביקורת.‬ ‫תוצאות הניסוי הראו שלא נמצא הבדל מובהק בתנובות החלב של‬ ‫קבוצות הניסוי והביקורת (3.93 ו-7.93 ק"ג חלב ליום, בהתאמה), אך‬ ‫נמצא יתרון קטן לקבוצת הניסוי בריכוזי השומן והחלבון שהביאו‬ ‫לתנובות חמ"מ זהות בשתי הקבוצות (8.73 ק"ג ליום). במהלך השנה‬ ‫האחרונה פותחו קווי ספלריה עמידים לרביצה ובעלי יבול גבוה יותר‬ ‫מהקו המקורי שעליו בוצעה עבודה זו ובמהלך השנה הקרובה מתוכננת‬ ‫בחינת ערכם התזונתי.‬ ‫בלילים לפרות חלב המבוססים על תחמיצי ספלריה או על שחת‬ ‫ספלריה, כחלופה לשחתות קטנית ודגן, צפוי שיהיו זולים יותר‬ ‫מהבלילים הקיימים כיום. השילוב של מחיר מוזל יחד עם אריזת בלילי‬ ‫ספלריה במארזי פוליאתילן אטומים, תקנה להם אורך חיי מדף גבוה‬ ‫שיאפשר, לצד השיווק למשקים מרוחקים ממרכזי מזון בארץ, גם יצוא‬ ‫בתנאים תחרותיים. גידול בעל של הספלריה כמזון למעלי גרה מאפשר‬ ‫מחזור זרעים משופר, בשילוב עם חיטה כגידול חורפי וסורגום או תירס‬ ‫בהשקיה כגידולים קיציים. ‪‬‬ ‫ריכוז מחקרים‬ ‫מחקרים בהזנה‬ ‫‪jmiron@volcani.agri.gov.il‬‬ ‫ספלריה כחלופה למספוא גס לפרות‬ ‫שוקי מירון - מנהל המחקר החקלאי‬ ‫ספלריה (שלמון יפואי) הוא צמח רחב עלים השייך למחלקת הדו‬ ‫פסיגיים, הגדל בישראל כמין בר על מי גשמים בלבד. הספלריה‬ ‫עברה סלקציה וביות כגידול מספוא חדש ע"י ד"ר אורי קושניר במכון‬ ‫וולקני, ובשנה שעברה דיווחנו במאמר ב"משק הבקר לחלב" על‬ ‫השיטות שפיתחנו להחמצה ולשימור של ספלריה, ועל בחינת בטיחותה‬ ‫להאבסת פרות חלב.‬ ‫ה‬ ‫במהלך השנה האחרונה פותחו קווי ספלריה‬ ‫עמידים לרביצה ובעלי יבול גבוה יותר מהקו‬ ‫המקורי שעליו בוצעה עבודה זו ובמהלך‬ ‫השנה הקרובה מתוכננת בחינת ערכם‬ ‫התזונתי‬ ‫במהלך השנה האחרונה גודלה ספלריה בהיקף של 001 דונם ביקנעם‬ ‫כגידול בעל, על מי גשמים, ונתקבל יבול פוטנציאלי של 6.1 טון ח"י‬ ‫לדונם. יבול הירק של כלל החלקה, כולל האזורים שהייתה בהם רביצה,‬ ‫היה 2.1 טון ח"י לדונם.‬ ‫במהלך 0102 נבחנה ברפת הפרטנית בבית דגן, בניסוי הזנה שארך‬ ‫חודש, השפעת הכללת תחמיץ ספלריה כמזון גס בלעדי במנת חולבות‬ ‫יצחק רביב2, אמיר בלוך2, שייקה פורת2, בני קינן2, אדית יוסף1, משה נקבחת1, אברהם‬ ‫זינו1, גבריאל עדין3, יורי פורטניק1, שמאי יעקובי1, יצחק מזרחי1 ואורי קושניר4.‬ ‫1 - המחלקה לחקר בקר וצאן - המכון לחקר בע"ח, מנהל המחקר החקלאי. 2 - "משואות‬ ‫יצחק"; 3 - המחלקה לבקר שה"מ; 4 - המחלקה למשאבי טבע, המכון למדעי הצמח,‬ ‫מנהל המחקר החקלאי.‬ ‫אפריל 1102‬ ‫משק הבקר והחלב 153‬ ‫27‬