במכון לחקר בעלי חיים
מנהל המחקר החקלאי
במערכות המחקר בענף התבצעה פעילות מחקרית ענפה, גם במהלך השנה האחרונה. המכון לחקר בעלי חיים במנהל המחקר החקלאי בבית דגן, בניהולו של ד"ר שוקי מירון, הוציא ריכוז מחקרים שבוצעו בסיוע קרן המחקר של מועצת החלב והתקדמו בשנה האחרונה עם סיכויי יישום ברפתות שלנו בשנים הקרובות
כחלופה לתחמיץ חיטה על מדדי הייצור בפרות חלב. ירק הספלריה נקצר בקומביין נקצץ ועורבב כמזון גס בלעדי במנת חולבות עם רכיבי בליל להחמצה ישירה במארזי פוליאתילן. מארזי בלילי הביקורת הכילו תחמיץ חיטה כמזון גס בלעדי. נמצא יתרון קטן לפרות שאכלו בליל מוחמץ המכיל ספלריה, בייצור חמ"מ וחלבון חלב (9.13 ק"ג ו-%47.2, בהתאמה) בהשוואה לפרות שאכלו בליל מוחמץ שהכיל תחמיץ חיטה (3.03 ק"ג ו-%85.2, בהתאמה). לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בצריכת הבליל ובנעכלות מרכיביו. לצורך בחינת הערך התזונתי של שחת ספלריה, כחלופה לשחתות קטנית ודגן, נקצרה הספלריה בשלב של התחלת פריחה, והוקמלה בשדה למשך שבוע. לאחר הקמלה וגיבוב, נארזה הספלריה במכבש מקצץ בחבילות שחת. קבוצת הביקורת ברפת קדם שמנתה 09 חולבות הואבסה בבליל משקי שהכיל %51 מהח"י שחת בקיה-תלתן ושחת חיטה למשך 03 יום, ואילו קבוצת הניסוי (09 חולבות) הואבסה בבליל דומה שבו שחת ספלריה הוכללה בשיעור של %51 מהמנה כחלופה לשחתות הביקורת. תוצאות הניסוי הראו שלא נמצא הבדל מובהק בתנובות החלב של קבוצות הניסוי והביקורת (3.93 ו-7.93 ק"ג חלב ליום, בהתאמה), אך נמצא יתרון קטן לקבוצת הניסוי בריכוזי השומן והחלבון שהביאו לתנובות חמ"מ זהות בשתי הקבוצות (8.73 ק"ג ליום). במהלך השנה האחרונה פותחו קווי ספלריה עמידים לרביצה ובעלי יבול גבוה יותר מהקו המקורי שעליו בוצעה עבודה זו ובמהלך השנה הקרובה מתוכננת בחינת ערכם התזונתי. בלילים לפרות חלב המבוססים על תחמיצי ספלריה או על שחת ספלריה, כחלופה לשחתות קטנית ודגן, צפוי שיהיו זולים יותר מהבלילים הקיימים כיום. השילוב של מחיר מוזל יחד עם אריזת בלילי ספלריה במארזי פוליאתילן אטומים, תקנה להם אורך חיי מדף גבוה שיאפשר, לצד השיווק למשקים מרוחקים ממרכזי מזון בארץ, גם יצוא בתנאים תחרותיים. גידול בעל של הספלריה כמזון למעלי גרה מאפשר מחזור זרעים משופר, בשילוב עם חיטה כגידול חורפי וסורגום או תירס בהשקיה כגידולים קיציים.
ריכוז מחקרים
מחקרים בהזנה
jmiron@volcani.agri.gov.il
ספלריה כחלופה למספוא גס לפרות
שוקי מירון - מנהל המחקר החקלאי
ספלריה (שלמון יפואי) הוא צמח רחב עלים השייך למחלקת הדו פסיגיים, הגדל בישראל כמין בר על מי גשמים בלבד. הספלריה עברה סלקציה וביות כגידול מספוא חדש ע"י ד"ר אורי קושניר במכון וולקני, ובשנה שעברה דיווחנו במאמר ב"משק הבקר לחלב" על השיטות שפיתחנו להחמצה ולשימור של ספלריה, ועל בחינת בטיחותה להאבסת פרות חלב.
ה
במהלך השנה האחרונה פותחו קווי ספלריה עמידים לרביצה ובעלי יבול גבוה יותר מהקו המקורי שעליו בוצעה עבודה זו ובמהלך השנה הקרובה מתוכננת בחינת ערכם התזונתי
במהלך השנה האחרונה גודלה ספלריה בהיקף של 001 דונם ביקנעם כגידול בעל, על מי גשמים, ונתקבל יבול פוטנציאלי של 6.1 טון ח"י לדונם. יבול הירק של כלל החלקה, כולל האזורים שהייתה בהם רביצה, היה 2.1 טון ח"י לדונם. במהלך 0102 נבחנה ברפת הפרטנית בבית דגן, בניסוי הזנה שארך חודש, השפעת הכללת תחמיץ ספלריה כמזון גס בלעדי במנת חולבות
יצחק רביב2, אמיר בלוך2, שייקה פורת2, בני קינן2, אדית יוסף1, משה נקבחת1, אברהם זינו1, גבריאל עדין3, יורי פורטניק1, שמאי יעקובי1, יצחק מזרחי1 ואורי קושניר4. 1 - המחלקה לחקר בקר וצאן - המכון לחקר בע"ח, מנהל המחקר החקלאי. 2 - "משואות יצחק"; 3 - המחלקה לבקר שה"מ; 4 - המחלקה למשאבי טבע, המכון למדעי הצמח, מנהל המחקר החקלאי.
אפריל 1102
משק הבקר והחלב 153
27