‫ממשק אבוס‬ ‫קירובי מזון‬ ‫למה וכמה‬ ‫‪chkl338@netvision.net.il‬‬ ‫חן גילד - החקלאית, מתוך "החקלאיתון" גיליון ינואר 1102‬ ‫כאשר אנו מטיפים על קירוב מזון, ברור לכולם כי לפעולה זו השפעה על צריכת המזון. פעמים רבות אני‬ ‫פוגש משקים אשר מקרבים את המזון פעמיים, שלוש וארבע ביום וכאשר אני מבקש מהם להעלות את‬ ‫מספר קירובי המזון, לעתים פי שניים, הם מסתכלים בפליאה ומראים לי כי באבוס קיים מזון, אשר במידה‬ ‫והפרה תרצה תוכל להגיע אליו. ברשימה זו אנסה לתאר את החשיבות שבקירובי מזון תדירים‬ ‫תהיה זרימת המזון קבועה לתוך הכרס וכך תנאי התסיסה בכרס יישמרו‬ ‫יציבים.‬ ‫הגורמים העיקריים אשר משפיעים על גודל הארוחות או קצב האכילה‬ ‫הינם:‬ ‫1. כמות המזון הנגישה באבוס.‬ ‫2. שטח האבוס.‬ ‫3. היררכיה בין פרות.‬ ‫4. הפרעה מיותרת לפרות על ידי העובדים ברפת.‬ ‫5. גישה למים.‬ ‫6. יכולת מיון המזון שכן פרות שיאכלו את המזון המרוכז קודם יאכלו‬ ‫ארוחות גדולות בתחילת היום.‬ ‫7. משך הזמן שבו האבוס אינו נגיש לפרות, שהוא בעצם הזמן שבו‬ ‫הפרות אינן בסככה, בין אם מדובר בזמני ההמתנה לחליבות ובין‬ ‫אם מדובר בזמני צינון בחצר ההמתנה.‬ ‫כאשר בוחנים את הגורמים הללו ניתן להבין שלקירוב המזון יש‬ ‫מה קובע את צריכת המזון?!‬ ‫מקובל לחשוב, כי הגורמים הקובעים את צריכת המזון כוללים, בין‬ ‫השאר, את הרכב המנה והשפעתה המטבולית יחד עם אלמנטים‬ ‫הקשורים לגיל, לגודל בעל החיים ולדרישות האנרגטיות. בניגוד לדעה‬ ‫הרווחת, כי הרכב המנה הוא בעל המשמעות הגדולה ביותר על צריכת‬ ‫המזון, מקובל כיום לחשוב, כי צריכת המזון מושפעת במידה רבה גם‬ ‫מהאלמנטים הנוספים שהוזכרו. מכאן, תפיסת העולם, כי ניתן לשפר‬ ‫את צריכת המזון על ידי מזונות משפרי טעימות, חולפת מן העולם.‬ ‫ההאנשה שאנו עושים לפרות בהקשר של טעימות מזונות, צריכה‬ ‫להיבחן לאור תאוותן הגדולה של פרות לזבל עופות, מוצר שאני בספק‬ ‫רב, אם מי מהקוראים היה מעז לשים על צלחתו.‬ ‫לקירוב המזון יש השפעה חשובה, שכן קירוב‬ ‫תדיר יאפשר מזון נגיש בכול שעות היום,‬ ‫יאפשר לפרות הפחות דומיננטיות לאכול מנה‬ ‫מאוזנת, יקטין את המיון ויעודד את הפרות‬ ‫לגשת לאבוס‬ ‫מדוע כל ההקדמה הזו על נושא צריכת המזון?!‬ ‫המסר הוא שהפרות שלנו יאכלו את כמות המזון המוכתבת שלהן‬ ‫לאותו יום במידה יחסית שווה, בין אם ניתן להן לעשות זאת במספר‬ ‫ארוחות קטן ובין אם ניתן להן לעשות זאת במספר גדול של ארוחות,‬ ‫ולכן, הנושא החשוב באמת הוא גודל ומשך הארוחות.‬ ‫אנו יודעים כיום, כי גודל הארוחות משפיע על איכות התסיסה בכרס.‬ ‫צריכת מזון מהירה גוררת תופעות בלתי רצויות של שינויים באיכות‬ ‫התסיסה אשר פוגעים הן בבריאות הפרה והן ביכולת ניצול המזון.‬ ‫ככול שגודל הארוחות יקטן, כלומר יותר ארוחות על פני היממה, כך‬ ‫מקרב אוכל אוטומטי ברפת מעלה גלבוע‬ ‫אפריל 1102‬ ‫משק הבקר והחלב 153‬ ‫48‬