ממשק אבוס
קירובי מזון
למה וכמה
chkl338@netvision.net.il
חן גילד - החקלאית, מתוך "החקלאיתון" גיליון ינואר 1102
כאשר אנו מטיפים על קירוב מזון, ברור לכולם כי לפעולה זו השפעה על צריכת המזון. פעמים רבות אני פוגש משקים אשר מקרבים את המזון פעמיים, שלוש וארבע ביום וכאשר אני מבקש מהם להעלות את מספר קירובי המזון, לעתים פי שניים, הם מסתכלים בפליאה ומראים לי כי באבוס קיים מזון, אשר במידה והפרה תרצה תוכל להגיע אליו. ברשימה זו אנסה לתאר את החשיבות שבקירובי מזון תדירים
תהיה זרימת המזון קבועה לתוך הכרס וכך תנאי התסיסה בכרס יישמרו יציבים. הגורמים העיקריים אשר משפיעים על גודל הארוחות או קצב האכילה הינם: 1. כמות המזון הנגישה באבוס. 2. שטח האבוס. 3. היררכיה בין פרות. 4. הפרעה מיותרת לפרות על ידי העובדים ברפת. 5. גישה למים. 6. יכולת מיון המזון שכן פרות שיאכלו את המזון המרוכז קודם יאכלו ארוחות גדולות בתחילת היום. 7. משך הזמן שבו האבוס אינו נגיש לפרות, שהוא בעצם הזמן שבו הפרות אינן בסככה, בין אם מדובר בזמני ההמתנה לחליבות ובין אם מדובר בזמני צינון בחצר ההמתנה. כאשר בוחנים את הגורמים הללו ניתן להבין שלקירוב המזון יש
מה קובע את צריכת המזון?!
מקובל לחשוב, כי הגורמים הקובעים את צריכת המזון כוללים, בין השאר, את הרכב המנה והשפעתה המטבולית יחד עם אלמנטים הקשורים לגיל, לגודל בעל החיים ולדרישות האנרגטיות. בניגוד לדעה הרווחת, כי הרכב המנה הוא בעל המשמעות הגדולה ביותר על צריכת המזון, מקובל כיום לחשוב, כי צריכת המזון מושפעת במידה רבה גם מהאלמנטים הנוספים שהוזכרו. מכאן, תפיסת העולם, כי ניתן לשפר את צריכת המזון על ידי מזונות משפרי טעימות, חולפת מן העולם. ההאנשה שאנו עושים לפרות בהקשר של טעימות מזונות, צריכה להיבחן לאור תאוותן הגדולה של פרות לזבל עופות, מוצר שאני בספק רב, אם מי מהקוראים היה מעז לשים על צלחתו.
לקירוב המזון יש השפעה חשובה, שכן קירוב תדיר יאפשר מזון נגיש בכול שעות היום, יאפשר לפרות הפחות דומיננטיות לאכול מנה מאוזנת, יקטין את המיון ויעודד את הפרות לגשת לאבוס
מדוע כל ההקדמה הזו על נושא צריכת המזון?!
המסר הוא שהפרות שלנו יאכלו את כמות המזון המוכתבת שלהן לאותו יום במידה יחסית שווה, בין אם ניתן להן לעשות זאת במספר ארוחות קטן ובין אם ניתן להן לעשות זאת במספר גדול של ארוחות, ולכן, הנושא החשוב באמת הוא גודל ומשך הארוחות. אנו יודעים כיום, כי גודל הארוחות משפיע על איכות התסיסה בכרס. צריכת מזון מהירה גוררת תופעות בלתי רצויות של שינויים באיכות התסיסה אשר פוגעים הן בבריאות הפרה והן ביכולת ניצול המזון. ככול שגודל הארוחות יקטן, כלומר יותר ארוחות על פני היממה, כך
מקרב אוכל אוטומטי ברפת מעלה גלבוע
אפריל 1102
משק הבקר והחלב 153
48