דוח מנכ"ל , 19.11.21

רגע לפני סיומה של עוד שנה מאתגרת…

אנו עובדים בימים אלה בהתאחדות על סיכומי השנה וניתוח מכלול של היבטים.  מטבע הדברים, גם השנה, כבכל שנה, ישנם דברים שעשינו טוב יותר וישנם דברים הדורשים שיפור. זמן זה מוקדש לחשיבה מעמיקה, ברוח התרבות הניהולית שמובילה אותנו: ללמוד מההישגים אבל גם מהטעויות שנעשו במהלך העשייה השוטפת. להישיר מבט ולהיות אמינים, כנים ושקופים דווקא אל מול הדברים שבהם פחות הצלחנו.

נזכיר לכולנו כי בשנה החולפת התמודדנו עם שורה ארוכה של אתגרים, חלקם גלובליים, חלקם לאומיים וחלקם ענפיים. המשך מגפת הקורונה, מבצע "שומר החומות", המשבר בתעבורה הימית, עליית חומרי הגלם, המחסור בחלב ברצף חגי תשרי, לחצים פוליטיים חסרי תקדים של פורומים ליברטיניים, ועד להבטחת אופק תכנוני וכלכלי יציב עם גיבוש הסכם החלב והחקיקה – הן רק חלק מהמשימות שעמן נדרשנו להתמודד יחד.

כארגון לומד ניישם את הממצאים השונים בעת גיבוש תכניות העבודה לשנה הבאה, לרבות ובדגש על החובה ליישום תהליכי התייעלות בהתאחדות, כפי שקורה בחברות ובארגונים רבים במשק הישראלי.

במסגרת היערכותנו לשנה הבאה, מנהלי האגפים בהתאחדות מכינים את תוכניות העבודה, המטרות והיעדים ל-2022. לאחר אישורי ההנהלה נביא את עיקרי התכנית הכוללת לידיעת החברים, באופן אשר יעמוד בקנה אחד עם ערכי ההתאחדות.

בעת הזו, אנו גם דרוכים לקראת עליות המחירים של מוצרי החלב המפוקחים. כידוע לכם, למחלבות מגיע על-פי חוק החזר כספי בגין העלייה במחירי התשומות, שטרם גולמה. מנגד, עלינו לזכור כי מזה כעשור נמצא שוק החלב תחת זכוכית מגדלת וכל עלייה יכולה להתפרש לרעתנו בקרב הציבור ומקבלי ההחלטות.

הסיבה לכך היא התפיסה הכוללת ביחס למשק החלב בישראל, למרות מגוון השחקנים הפעילים בו. כפי שהיה במחסור החלב בחגי תשרי השנה, הציבור רואה כמקשה אחת את השותפים השונים בענף, משמע – כל פעולה יכולה לגרור עמה השלכות הנוגעות גם לנו, יצרני החלב.

בתנאים הקיימים, עלינו לאפשר למחלבות, מצד אחד, לקבל את מה שמגיע להן על-פי חוק ומהצד השני, במצב כל כך רגיש בציבוריות הישראלית בסוגיית יוקר המחייה, לגלות אחריות לאומית, שאין להפריז בחשיבותה הרוחבית העצומה. מציאת נקודת האיזון, כאמור באחריות וברגישות, היא המפתח לצליחת עליית המחירים הצפויה, ככל שהיא בלתי נמנעת ותחת פיקוח.

על רקע האמור, אבקש במעבר חד, כואב אבל גם מעורר השראה, להתייחס לרפתנית שני שמקה, שסיפורה האישי פורסם השבוע בהרחבה בכלי התקשורת. שני איבדה אשתקד את אביה, סבה ודודה, שנפטרו מהקורונה והיו עמודי התווך של משק משפחתי ותיק במושב אחיסמך  בשפלה.

מהטרגדיה המשפחתית הקשה מנשוא, בחרה שני בחיים מלאי עשייה ומשמעות, בזמן שלקחה על עצמה את ניהול המשק והיא בת 25 בלבד. בבחירתה היא מילאה את צוואת אביה ומשפחתה, למדה בזמן קצר מאוד את רזי המקצוע, הכניסה ניהול טכנולוגי ממוחשב לרפת והזניקה ביד רמה ונחושה את תנובת החלב בו.

שני היא אות ומופת לדור ההמשך בחקלאות, שכולנו חותרים ורוצים לראותו משתלב בשדרות הניהוליות והמקצועיות של משקי החלב בישראל. דור צעיר, ערכי, איכותי ומסור, שנושא עמו בגאווה רבה את דגל החקלאות הציונית יחד עם פתיחות מחשבתית ומעשית לחדשנות.

אין גאים מאיתנו בשני שמקה ואנו מברכים אותה, את המשפחה ואת כל ענף החלב, על היבחרה ל-40 הצעירים המבטיחים בחקלאות בישראל. צעירים כמו שני מכל רחבי הארץ, אשר כל אחת ואחד מהם, ממחישים בדרכם את היפה, הטוב והערכי שבחברה הישראלית בכלל ובמגזר החקלאי בפרט.

כתמיד,  יש לנו במה להיות גאים, יש לנו את כל המוטיבציה להמשיך ולהוביל את יצרני החלב למעמד ולתפקיד הראויים להם בראייה לאומית, בזכות רבה.

שבת שלום, חברים.

ליאור