זיו בן ארי מנכ”ל בני בקר: “עם ישראל אוכל יותר בשר ומבין באיכות” – ראובן זלץ

נגמרו הימים של סטייק מהפריזר או סינטה יבשה, הלקוח הישראלי רוצה ודורש בשר איכותי. אך בעוד השוק גדל, היבוא נמשך והמחירים ברשתות המזון עולים. הרי שהמגדל הקטן חווה תקופה קשה ולא רואה הרבה רווח בפיטום. זיו בן ארי, מנכ”ל בני בקר ,בסופו של דבר הכל זה היצע וביקוש ולצערי המגדלים הקטנים סובלים”.

בני בקר, זו האגודה הגדולה והחזקה ביותר בארץ בתחומה ממוקמת בצפון הארץ. האגודה עוסקת בעיקר במכירת פרות ועגלות של יצרני החלב. לוח המחירים של האגודה נחשב לאורים ותומים בענף ומשמש כבסיס של “הדף כחול” ולמעשה ‘בני בקר’ אחראים על מחירי הבשר בארץ, בדרך זו או אחרת, בטח בפלח שוק של פרות החלב. זיו בן ארי משמש כמנכ”ל כ 6- שנים, חבר קיבוץ עין חרוד מאוחד, כ 80- משקים חברים באגודה.

מה קורה בשוק הבשר?
” למרות שהשוק שלנו הוא בעיקר פרות ומקטע השוק העובר תקופה קשה מאוד זה בעיקר בעגלים דווקא בפרות הייתה עדנה בשלוש השנים האחרונות, בחלקו אולי בגלל הקורונה, הישראלים שחזרו הבייתה אכלו יותר בשר. גם תוכניות האוכל בטלוויזיה, יוצרות איזה טרנד של אכילת בשר ובעיקר בשר איכותי, הלקוח הישראלי רואה יותר, מבין יותר ודורש איכות יותר מבעבר. שוק פרות החלב נמצא בתקופה טובה, אני לא מדבר על פרות דחק אלא על פרות טובות מראה המתאימות יותר לשוק היהודי. יש בהחלט ביקוש במשך כל השנה . בשנתיים האחרונות אנחנו עדים לזה שדרך מנגנון מחיר המטרה עליית מחיר הבשר השפיעה על הורדת מחיר החלב בגובה של 4-5 אגורות”.

כרגע שפל, מקווה שיהיה קצר. זיו בן ארי

שוק העגלות בירידה?
“עגלים ועגלות מיובאים ברמה של 300 אלף פריטים בשנה בעיקר מאירופה, העגלות והעגלים צריכים לאכול אוכל מאוד יקר, (מחיר המזון התייקר ועל כן, הרווחיות יורדת). כמובן שיש קשר לכמות העגלים והעגלות שמייבאים. אם יגיעו 50 אלף עגלים פחות אז המחיר למגדל יעלה. בסופו של דבר, זה היצע וביקוש. הנושא יחסית פשוט, כשאפשר לעלות מחירים, אז מעלים. חלק גדול משוק הבשר מרוכז בידי מעטים מידי שבגדול הם עובדים לטובת האינטרסים של עצמם. מעבר לזה, כמות הבשר הנכנסת לארץ גדלה ושום דבר לא נשאר ברפתות, אנשים קונים. יש ביקוש הולך וגדל של בשר חי הנשחט בארץ האוכלוסייה בארץ גדלה וקונים יותר בשר”.

בשר מצונן מיובא?
“מגיע בשר מארגנטינה באיכות טובה ובמחיר גבוה – זול אך במעט מהבשר הטרי בארץ. ישנם כ- 400 אלף עגלים מגודלים בארץ 300 אלף מיבוא ו- 100 אלף עגלים ישראלים מתוכם חלק גדול הולך לרשות, מדובר בעיקר על העגלים שחור לבן של רפת החלב ושם המצב מאוד קשה. לרשות יש פחות כסף לשלם ולא רוצים לשלם יקר לוחצים על המחיר כלפי מטה. זו בהחלט נישה בעייתית למגדל”.

יש בשנים האחרונות את הנישה המתפתחת של פרות מפוטמות?
“זה נכון, יש נישה נוספת שנכנסה בשנים האחרונות, פרות מפוטמות , פרות גדולות, עבות בשר. (עולות מעל ק”ג ביום) ומיועדות בעיקר לשוק היהודי הכשר והאיכות של בשר זה אפילו יותר טובה מבשר עגלים ועגלות “אניני הטעם ומביני עניין”, מעדיפים את המוצר הזה. זו נישה מיוחדת אך לא לכל אחד יש את המקום והיכולת לנצל אפשרות זו. אנחנו מדברים על אחוזים הולכים וגדלים בתחום הזה”.

אז היבוא גדל והמחירים עדיין עולים?
“תראה, שר החקלאות בשנה האחרונה לא עסק בחקלאות אלא הגדיר את עצמו כשר ליוקר המחיה במזון ולשם הוא כיוון, אך עזוב אותי מפוליטיקה. חוקי ההיצע והביקוש עובדים גם אצלנו, בסוף השוק מתאזן וכולם נשחטים. אנחנו מדינה ההולכת וגדלה וצריך אוכל ועובדה שקונים בשר והרבה ועדיין אנחנו המדינה שאוכלת הכי הרבה עוף”.

בסוף תמיד המגדל יוצא מופסד?
“בסוף המגדל הקטן, הוא כלי בידי הגדולים היכולים להוריד את המחיר למגדל שכרגע הוא החולייה החלשה, אין קשר בין המחיר שהחקלאי מקבל לבין המחיר ברשתות. אתה רואה את המחיר ברשתות עולה ועולה והמגדל בקושי שורד. לצערי המגדל הקטן נשחק לגמרי. או שהוא ימציא עצמו מחדש ימצא נישה אחרת או שחס ושלום יעלם. אולי בעתיד יקום גוף של “קטנים” שייצרו בשר איכותי מאוד ויבנו אמון בין הסוחר, למגדל וכמובן לצרכן . יש בעולם נישות המייצרות ערך מוסף למגדל ולסוחר”.

מה המצב, נכון לנובמבר?
“בתקופה הנוכחית נובמבר דצמבר ינואר מחירי הבשר למגדל מגיעים לשפל ורק לקראת האביב מתחילה התאוששות. זה עדיין לא אומר משהו על המחיר ברשתות שכמעט לא מכיר את המושג “ירידת מחיר”. אני באמת מקווה שהשפל יהיה קצר כמה שיותר”.

איך סגרתם את השנה?
“החצי הראשון של השנה היה קשה במיוחד בעקבות עליית מחירי המזון, החצי השני נראה טוב יותר אך עדיין אי אפשר לדעת אם נגמור את השנה בפלוס. הסיכומים של החצי הראשון נעשו בסוף אוגוסט והיו מגדלים ומשקים שהפסידו בחצי הראשון. לצערי מפטמי העגלים מרפת החלב נמצאים בבור עמוק ללא טיפת אור לעתיד, רק ירידת מחירי התשומות בכלל והמזון בפרט ישפרו את מצבם. אני אומר זאת בכאב מכיוון שהם ממש בשר מבשרנו, אך חייבים בעת הזאת להתארגן ולחשוב אחרת”.